Interpelacija zoper ministra Mateja bo obravnavana prihodnji torek. Foto: EPA
Interpelacija zoper ministra Mateja bo obravnavana prihodnji torek. Foto: EPA

Kot je dejal poslanec Mitja Ljubeljšek, je cilj interpelacije blatenje ministra in policije kot celote, saj vlagatelji niso podali nikakršnih argumentov. Na drugi strani naj bi minister Mate obtožbe zavrnil s konkretnimi podatki, preglednicami in analizami.

Kot je znano, vlagatelji interpelacije ministru očitajo kršenje zakonodaje, s čimer naj bi posredno povzročil smrt mladih pred lokaloma Lipa in Global, nepravilnosti pa naj bi se zgodile tudi v primeru Plut. Vse očitke v zvezi s tem je minister že večkrat zavrnil na seji državnega zbora, poudarjajo v poslanski skupini SDS.

Koalicijski poslanec je ob tem opozoril še na dvolično delovanje opozicije, ki po eni strani zahteva odstop ministra, po drugi pa naj bi zavrnila zakone s področja varnosti državljanov.

LDS in Zares vztrajata pri svojem
Poslanski skupini LDS in Zares, ki sta interpelacijo vložili, pa sta izrazili nezadovoljstvo z ministrovim odgovorom. Tako Mate v njem ponovno navaja, da pravilnika o nadzoru nad varnostnimi službami ni bilo treba sprejeti, ker je medtem začel veljati neki drug zakon. Kot meni poslanec Zaresa Pavel Gantar, se minister ne more svojevoljno odločati o tem, kateri pravilnik bo sprejel ali ne, temveč se mora v zvezi s tem obrniti na državni zbor. Več o vsebini torkove razprave Gantar ni povedal.