Nastala je ogromna škoda na infrastrukturi, predvsem energetski. Foto: BoBo
Nastala je ogromna škoda na infrastrukturi, predvsem energetski. Foto: BoBo
Janez Janša in Zvonko Černač
Vlada se je na ujmo odzvala slabo in se prepočasi loteva odpravljanja posledic, menijo v SDS-u. Foto: BoBo
PS
V PS-ju odgovarjajo, da se SDS v teh kriznih časih raje ukvarja z Udbo. Foto: BoBo

Medtem ko so vse pristojne službe, vlada, prostovoljci in številni drugi po svojih najboljših močeh skušali pomagati prizadetim, je SDS odpiral udbaške arhive, razpisoval referendum in s konfliktno retoriko razburjal javnost.

Jerko Čehovin, PS

Vladna ni podala svojega odgovora, zato so se v opozicijski stranki odločili, da bodo zahtevali izredno sejo državnega zbora.

Poleg predloga intervencijskega zakona vladi so v SDS-u ministrstvu za kmetijstvo in okolje predlagali rebalans proračuna za gozdarstvo na način, da bodo zagotovljena sredstva za obnovo gozdnih cest in sanacijo močno poškodovanih gozdov.
V stranki so prepričani, da ni časa za večtedensko ocenjevanje škode in usklajevanje ukrepov, temveč mora vlada nemudoma spremeniti zakonodajo, da bo omogočila "racionalno in nemoteno sanacijo gozdov".

Obenem od vlade pričakujejo, da bo stanje čim prej popisala, predvsem škodo na energetski in železniški infrastrukturi, in določila prioritete sanacije. Vodja SDS-ovih poslancev Zvonko Černač je na tiskovni konferenci izpostavil predvsem tiste koridorje, ki so za Slovenijo strateškega pomena, npr. do Luke Koper.

Od kod denar za sanacijo?
SDS vladi predlaga, naj denar za sanacijo škode dobi iz zavarovalnin, s prerazporeditvami evropskega denarja iz trenutne finančne perspektive (pa tudi iz sledeče), evropske pomoči, pa tudi s posojili Evropske investicijske banke.

Horvat: Ukrepi vlade nezadostni
Poslanec Robert Horvat je izpostavil, da izjemni napori posameznikov na terenu ne morejo prekriti tega, da so bili dosedanji ukrepi vlade nezadostni. Opozoril je, da kljub vladni spremembi zakona o gozdovih vsak lastnik gozda do aprila potrebuje prevoznico in kazni za kršitev do takrat ostajajo zelo visoke. Od vlade pričakuje tudi pripravo operativnega programa prestrukturiranja lesne industrije.

Spremembe zakona o gasilstvu
V SDS-u hkrati predlagajo razmislek o spremembi zakona o gasilstvu. Zavzemajo se za stimuliranje zaposlovanja gasilcev, in sicer tako, da se delodajalcu znižajo zavarovalne premije in imajo davčne olajšave. Država bi morala po njihovem mnenju prostovoljnim operativnim gasilcem zagotoviti financiranje dodatnega zdravstvenega zavarovanja in za vsak dan izvajanja javne gasilske službe tudi dodatno pokojninsko zavarovanje.

Čehovin: Vlada dela hitro
Poslanec koalicijske stranke PS Jerko Čehovin je v odzivu na zahtevo za sklic izredne seje zapisal, da se je vlada odprave posledic ujme lotila hitro in z vsemi razpoložljivimi sredstvi, zato so kritike SDS-a v povezavi s tem po njegovem mnenju neupravičene.

Napoved ukrepov za izboljšavo zakonodaje, ki jih predlaga SDS, je po mnenju Čehovina neresna in politikantska, ker po njegovih besedah ne temelji na oceni realnih razmer, posledic škode in potreb. "Izrabljati naravno nesrečo za samopromocijo je sramotno in primerljivo z vojnim dobičkarstvom," je dodal.

"Postojni vladajoča SDS, vključno z aktualnim županom, se je v kriznih dneh odzvala izjemno slabo, kar tam živeči občani dobro vemo. Trudil se bom, da SDS svoje postojnske prakse ne bo uzakonila za vso Slovenijo," je še zapisal.

Ustanovljena delovna skupina za usklajevanje
Vlada je na dopisni seji ustanovila delovno skupino za usklajevanje dejavnosti pri odpravi posledic poplav, visokega snega in žleda. Skupina bo oblikovala tudi predlog potrebnih sprememb veljavnih zakonov oz. predlog zakona o intervencijskih ukrepih za odpravo posledic ledene ujme. Skupino vodi infrastrukturni minister Samo Omerzel.

Delovna skupina bo usklajevala dejavnosti pri odpravi posledic ujme na področjih elektroenergetskega sistema, železniške infrastrukture, državnih in občinskih cest, kmetijstva in gozdarstva vključno z gozdnimi cestami ter pri zagotavljanju ugodnih virov financiranja odprave posledic ledene ujme.

Če bo to potrebno, lahko vodja delovne skupine k obravnavi posameznih vprašanj povabi tudi predstavnike zavodov in institucij, ki pokrivajo področja, kjer bosta potrebni sanacija in odprava posledic ledene ujme.

Delovno skupino sestavljajo še državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer, obrambni minister Roman Jakič, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, finančni minister Uroš Čufer, generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, direktorica službe vlade za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar in namestnica vodje kabineta predsednika vlade Jadranka Gustinčič.






Medtem ko so vse pristojne službe, vlada, prostovoljci in številni drugi po svojih najboljših močeh skušali pomagati prizadetim, je SDS odpiral udbaške arhive, razpisoval referendum in s konfliktno retoriko razburjal javnost.

Jerko Čehovin, PS