S predlaganim zakonom naj bi se povečal neposredni vpliv volivcev na izbiro poslancev državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
S predlaganim zakonom naj bi se povečal neposredni vpliv volivcev na izbiro poslancev državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Katarina Kresal
Katarina Kresal pričakuje podporo SDS-a pri spremembah volilne zakonodaje.
Koalicijski »da« spremembam volilne zakonodaje

Poslanska skupina Zaresa je koalicijskim partnerjem predstavila svoj predlog spremembe zakona, ki ureja volitve v državni zbor. Glavni spremembi naj bi bili ukinitev volilnih okrajev in absolutni preferenčni glas. S spremembo želijo doseči večji vpliv volivk in volivcev na izvolitev poslancev v DZ.

Nov zakon o parlamentarnih volitvah zaradi večje demokratičnosti
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je glede spremembe volilne zakonodaje povedala, da je pri uveljavitvi absolutnega preferenčnega glasu potrebna ukinitev volilnih okrajev, ker drugače ureditev, ki jo predlagajo v Zaresu, ni izvedljiva. Z novo zakonodajo naj bi po besedah Pavlinič Krebsove zagotovili večjo demokratičnost v parlamentu, pa tudi volivci bi s predlaganim zakonom imeli možnost neposrednega vpliva pri izbiri poslancev.

Med opaznejšimi spremembami bo tudi spremenjeno financiranje volilnih kampanj, ki naj bi bilo bolj omejeno in nadzorovano. Po novem zakonu strank ne bodo več smela financirati podjetja, saj se s tem želijo izogniti morebitnemu poznejšemu "vračanju uslug in politično-kapitalskim povezavam", kot je dejala Krebsova. Ukinjena bodo tudi nadomestila strankam, ki so prihajala iz državnega proračuna.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po kolegiju povedal, da upa, da se bo zakon o parlamentarnih volitvah spremenil še letos, saj bi bila sprememba volilne zakonodaje v volilnem letu po njegovem mnenju nesmiselna. Golobič je prepričan, da bodo spremembo volilnega sistema podprli tudi poslanci SDS-a, ki so se v preteklosti že zavzemali za spremembe tega področja.

Katarina Kresal, predsednica LDS-a, spremembe volilne zakonodaje podpira. Po njenih besedah so se v koaliciji o teh spremembah že vse dogovorili in so glede tega usklajeni, pri čemer je še dodala, da pri sprejemanju tega zakona pričakuje podporo SDS-a.

Nezdružljivosti poslanske in županske funkcije?
Predstavniki koalicijskih strank naj bi se na kolegiju pogovarjali tudi o podpori zakonu, po katerem bi županska in poslanska funkcija postali nezdružljivi. Nezdružljivost funkcij naj bi v strankah imela mešano podporo. Po besedah Karla Erjavca (DeSUS) naj bi podpise za spremembo zakona, s katerim bi funkciji postali nezdružljivi, že prispevalo 44 poslancev. Če bodo glasove prispevali tudi poslanci DeSUS-a, bo znano v kratkem.

Koalicijski »da« spremembam volilne zakonodaje