Zaradi nesreč v gorah je lani umrlo 28 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi nesreč v gorah je lani umrlo 28 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Vsi, ki se podajajo v gore nad 1500 metrov, naj imajo s seboj zimsko opremo, pazijo pa naj se tudi nevarnosti snežnih plazov, opozarjajo. Planinci se morajo tudi zavedati, da ob začetku sezone še niso v vrhunski formi za hojo v hribe, pravi Miro Pogačar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, in svetuje, da naj si zato izberejo primerne cilje.

Med prazniki mogoče pričakovati veliko planincev
Še zlasti se mnogi radi odpravijo v gorski svet za praznike. "Ljudje imajo več prostega časa, sneg 'odleze' zelo visoko in odprejo se že prve planinske postojanke v sredogorju. Takrat se začne večja dejavnost v hribih," pojasnjuje Pogačar, ki upa, da večje število planincev ne bo pomenilo povečanja nesreč. "To je zelo nepredvidljivo, včasih je v gorah veliko ljudi in se ne zgodi nič, potem pa pride povprečen dan med tednom in imamo več mrtvih."

V gorah lani 449 nesreč
Naj spomnimo, da se je v letu 2007 v gorah zgodilo 449 nesreč, ki so zahtevale posredovanje reševalcev, umrlo pa je 28 ljudi.

Najpogostejši vzroki nesreč so zdrsi in padci na planinskih poteh ter pri alpinističnih vzponih. Zadnje čase pa nesreče pogosteje povzročajo tudi bolezni - infarkti in epileptični napadi.