Boštjan Vasle je edini javno potrdil svojo kandidaturo. Prijavilo se je še šest drugih kandidatov. Foto: BoBo
Boštjan Vasle je edini javno potrdil svojo kandidaturo. Prijavilo se je še šest drugih kandidatov. Foto: BoBo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv, ki se je iztekel danes ob 15. uri, za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto člana Sveta Banke Slovenije – guvernerja objavila konec julija.

Imen sedmerice prijavljenih kandidatur v uradu predsednice republike niso razkrili, je pa sedanji guverner Vasle sredi meseca potrdil, da se bo potegoval za nov mandat na čelu centralne banke in s tem tudi člana sveta Evropske centralne banke. Med kandidati naj bi bila po neuradnih informacijah STA-ja tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec.

Po pregledu vseh kandidatur, predloženih v okviru javnega poziva, bodo v uradu predsednice republike opravili pogovore s prijavljenimi kandidati. Predsednica Pirc Musar se bo nato v okviru postopka, kot je bil v zadnjih letih običaj, sestala tudi z vodji poslanskih skupin v DZ-ju.
Do 23. oktobra bo nato v DZ poslala predlog kandidata. Poslanci morajo o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po prejemu predloga.

Glasovanje je tajno, za imenovanje pa je potrebna absolutna večina, torej 46 glasov.
Vasle je mandat guvernerja slovenske centralne banke nastopil januarja 2019, potem ko je bil prej dolgoletni direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. Mandat se mu bo iztekel 8. januarja prihodnje leto.

Vasle je peti guverner Banke Slovenije, pred njim so to mesto zasedali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec.