Foto:
Foto:
Minister Vasko Simoniti trdi, da države ne zanima nadzor nad javnim zavodom.
Aleks Štakul je napovedal predlog dopolnitev.

Predlog bo nato posredovan v DZ in bo na aprilski seji obravnavan po nujnem postopku. Predlog zakona ukinja zdajšnji svet RTV-ja in nadzorni odbor. Namesto tega bo ustanovljen programski svet, sestavljen iz 29 članov, ki naj bi predvsem zastopal interese uporabnikov. Programski svet tudi imenuje in razrešuje generalnega direktorja RTV-ja, ki bo imel več pristojnosti kot zdaj.

Predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev tretjega televizijskega programa, namenjenega prenosu sej in delu parlamenta.

Grims sodeloval pri pripravi
Minister je zavrnil očitke o neupoštevanju predlogov strokovne javnosti, ni pa naštel konkretnih imen. Potrdil je, da je pri pripravi predloga sodeloval Branko Grims, poslanec SDS-a.

Vladni ali javni servis?
Simoniti je na očitke, da RTV s tem zakonom postaja vladni in ne javni servis, saj šestnajst članov programskega sveta imenuje prav DZ, odvrnil, da se država z ustanovitvijo sveta umika z javnega zavoda.

Višina RTV-prispevka ostaja ista, le da bo vezana na to, ali boste imeli v lasti radijski oziroma televizijski sprejemnik, in ne na električni priključek.

Odzivi vodstva RTV-ja
Generalni direktor RTV Slovenija Aleks Štakul je glede predloga zakona povedal, da so v celoti gledano nekatere spremembe dobre in jih pozdravlja, hkrati je tudi vrsta pomanjkljivosti, ki jih bo treba dopolniti. Stališče predsednika Sveta RTV-ja Janeza Kocjančiča je bolj ostro: "Kar se tiče upravljana, gre za podržavljanje zavoda, ker večina članov novih organov imenuje državni zbor in vlada. Kar se tiče vodenja, se vse prestavlja na generalnega direktorja, kar je prevelika koncentracija mooči v rokah enega človeka."