To so sporočili iz sindikata na dan, ko so se pred svetom UKC-ja sicer predstavili kandidati za generalnega direktorja bolnišnice.

V sporočilu za javnost so pristojne pozvali, naj uvedejo neposredni javni prenos sej, gradiva in zapisnike pa naj posredujejo javnosti in medijem. Zapisali so, da podobno prakso že izvajajo v drugih javnih zdravstvenih zavodih. "Glede na to, da sistem že zdaj omogoča videokonferenčne prenose v živo, ne vidimo nobenih ovir, da to ne bi postala praksa tudi v UKC-ju Ljubljana," so zapisali.

V sindikatu menijo, da sta javnost in transparentnost ključnega pomena za zagotavljanje legitimnosti delovanja zavoda, saj sta s tem razvidna ravnanje in odgovornost vodstva in sveta zavoda kot nadzornega organa. Menijo tudi, da se bo z dostopom javnosti do informacij o postopkih, odločitvah in finančnem stanju UKC Ljubljana povečal javni nadzor nad delovanjem zavoda, "kar zagotovo ne more biti slabo".

V sindikatu predlagajo, da bi bila za javnost odprta že seja zavoda, ki bo v sredo.

Z UKC-ja Ljubljana so za STA sporočili, da bo svet zavoda pobudo obravnaval na sredni seji. Sicer pa so danes člani sveta opravili razgovore s kandidati za generalnega direktorja UKC-ja, ki so se prijavili na razpis, ki se je iztekel 4. oktobra. Za mesto generalnega direktorja se je prijavilo pet kandidatov, en kandidat ni izpolnjeval razpisnih pogojev. Svetniki bodo imenovanje izbranega kandidata predvidoma prav tako obravnavali na sredni seji.