V četrtek so predstavniki sindikatov javnega sektorja pred vlado pripravili protest, s katerim so opozorili na enostranski izstop vlade iz pogajanj o plačah javnih uslužbencev. Foto: BoBo/Borut Živulović
V četrtek so predstavniki sindikatov javnega sektorja pred vlado pripravili protest, s katerim so opozorili na enostranski izstop vlade iz pogajanj o plačah javnih uslužbencev. Foto: BoBo/Borut Živulović

V četrtek so predstavniki sindikatov javnega sektorja pred vlado pripravili protest, s katerim so opozorili na enostranski izstop vlade iz pogajanj o plačah javnih uslužbencev.

Po protestu je predstavnike sindikatov sprejel premier Cerar, sestanka pa se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Po sestanku je povedal, da so se dogovorili, da naj bi procesa pogajanj o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov in usklajevanje uslužbenske zakonodaje tekla časovno vzporedno.

Trditev ministra je zavajajoča
Trditev ministra ni točna, temveč zavajajoča, poudarjajo v sindikalni konfederaciji. Predstavnika sindikalne strani sta na sestanku ponovila stališče, da v skladu z dogovorom iz novembra 2015 od vlade pričakujejo izpolnitev omenjenega dogovora in sklenitev novega o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, šele nato pa so se sindikati pripravljeni usklajevati o spremembah plačnega zakona.

"V dogovoru bi tudi sicer zaman iskali kakršnokoli obveznost za sindikate, ki bi se vezala na sprejemanje zakonodaje," so zapisali v konfederaciji in dodali, da je Cerar na četrtkovem sestanku potrdil, da vlada zakona ne bo spreminjala brez dogovora s sindikati.

"Vprašanje seveda je, koliko je tokratno zagotovilo kredibilno, glede na to, da se je vlada že v dogovoru z nami obvezala, da brez soglasja sindikatov v državni zbor ne bo vlagala ključnih sprememb plačnega sistema, pa je to kljub temu poskusila in si šele pod pritiskom protesta premislila," so dodali.

Koprivnikarjeva "netočna izjava" pa "zagotovo ne zmanjšuje nezaupanja sindikatov do vlade, potem ko se je s kršitvijo novembrskega dogovora to še dodatno poglobilo", še opozarjajo v konfederaciji. Poleg tega je Koprivnikar po sestanku povedal še, da so se dogovorili o skupnem iskanju dodatnih virov za odpravo varčevalnih ukrepov, "kar je iz trte izvito in se tudi sicer sliši kot zelo slaba šala", so dodali.