Med vlado in sindikati se je zaostrilo. Foto: BoBo
Med vlado in sindikati se je zaostrilo. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar
Koprivnikar pravi, da so sindikati vztrajno zavračali vladne predloge. Foto: BoBo


Glavni odbor Sviza je tako na izredni seji sklenil, da je treba z vsemi sredstvi, ki so na voljo, preprečiti poskus vlade, da bi zaposlenim v javnem sektorju odvzela pravico do pogajanj, "kar se je zgodilo prvič po osamosvojitvi Slovenije", je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Sviz se bo po današnjem sklepu pridružil protestnemu shodu, ki ga sindikati v prihodnjih dneh načrtujejo pred vlado. Kdaj bo shod, Štrukelj, ki je tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, še ni vedel.

Za jesen v Svizu po besedah glavnega tajnika v Ljubljani načrtujejo tudi veliki shod, ne izključujejo niti stavke. "Danes o tej konkretni nameri sicer nismo razpravljali, ker želimo pred tem izčrpati vse druge korake, ki so nam na voljo. Je bila pa odločitev glavnega odbora glede stopnjevanja pritiska povsem jasna - če bo treba, bomo pritisk stopnjevali do skrajne meje, ki nam je še na voljo," je dejal.

Vlada: Sindikati zavračali pogovore
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je do zdaj poudaril, da je stališče vlade jasno. Ker se jim v roku, ki so ga postavili s sindikati, ni uspelo dogovoriti, kako bodo sproščali še veljavne varčevalne ukrepe, bo vlada nadaljevala usklajevanje zakonskih podlag, nato pa se bodo - tudi glede na to, kaj bo v zakonu usklajeno - vrnili k pogajanjem za posamezne ukrepe.

V ponedeljek je dodatno povedal, da so si od marca večkrat želeli, da bi se s sindikati začeli pogovarjati o konkretnih rešitvah v zakonodaji, a so ti pogovore vztrajno zavračali, prav tako predlagane rešitve.

Sindikatom nameravajo v prihodnjih dneh predstaviti zadnjo različico zakonov, saj so v predlogih že upoštevali nekatere pripombe, ki so jih dobili marca. Če bodo sindikati tudi tokrat vztrajali, da se o predlaganih popravkih ne želijo pogovarjati, se bo vlada morala odločiti, ali bo pri njih vztrajala in jih predložila v odločanje DZ-ju, je še dejal Koprivnikar.

Štrukelj je glede tega danes napovedal, da se nameravajo z vlado o zakonih usklajevati le, če se vlada pred tem vrne na pogajanja in jim izrecno zagotovi, da brez soglasja sindikatov ne bo spreminjala zakonov.