Posedi in Štrukelj poudarjata pomen dialoga med vlado in sindikati. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Posedi in Štrukelj poudarjata pomen dialoga med vlado in sindikati. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, od nove vlade pričakuje nadaljevanje socialnega dialoga ob morebitnih vnovičnih posegih. Ključno vprašanje mase za plače v javnem sektorju ob odhodu vlade Janeza Janše ostaja odprto, poudarja Štrukelj. Zahteve z januarske splošne stavke pa so tako "ostale na pogajalski mizi in čakajo vlado, da se razrešijo", je dejal Štrukelj.

Štrukelj pričakuje, da bodo njihove stavkovne zahteve razrešene s stavkovnim sporazumom, torej "z dogovorom, ne pa s poglabljanjem konflikta". "Če pravilno sklepam iz koalicijske pogodbe, je pripravljenost nove vlade v koalicijski pogodbi za dogovor vsaj posredno nakazana," je še dejal.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je poudaril, da si želi, da nova vlada povrne ugled politiki. Javni sektor ga po njegovih besedah ima, "v kolikor ga politika ni narušila". Koalicijske pogodbe sicer še ni videl.

Posedi težko razume napovedi o vnovičnih posegih v maso plač. Že posegi prejšnje vlade po njegovih navedbah niso bili sprejemljivi, tako da dvomi, da lahko načrtujejo dodatne.

Od Gregorja Viranta, ki naj bi se vrnil na mesto ministra, pristojnega za javno upravo, in je hkrati avtor zadnje plačne reforme, Posedi pričakuje, da bo odpravil anomalije, ki jih je "ustvaril, in v socialnem dialogu uspešno končal projekt, ki ga je v veliki meri sooblikoval".

Sindikati: Dialog za vlado nujen
Da bi vlada obstala leto dni, kot si je sama zadala, bo morala s sindikati voditi dialog, meni Posedi. O kredibilnosti ministrske ekipe ni govoril. To bo po njegovih besedah naloga volivcev.

Spomnimo. Koalicijske partnerice PS, SD, DL in DeSUS so v koalicijski pogodbi kot prioritetno med drugim navedle tudi zavezo, da bodo javnemu sektorju vrnile pomen in mesto v družbi in okrepile njegov razvojni potencial.

Napovedale pa so tudi zniževanje proračunskega primanjkljaja predvsem z racionalizacijo javne porabe, tudi zniževanjem mase sredstev za plače. Obvezale so se sicer, da bo to potekalo v sodelovanju s socialnimi partnerji, stranke pa se bodo izogibale "netenju umetnih nasprotij med gospodarstvom in javnim sektorjem".