Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič upokojence poziva, da na referendumu glasujejo proti zakonu o malem delu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič upokojence poziva, da na referendumu glasujejo proti zakonu o malem delu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati nadaljujejo zbiranje podpisov za referendum o pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO

"Malo delo bi ogrozilo ekonomsko stabilnost pokojninske blagajne, saj bodo vplačani prispevki bistveno nižji," je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič.

Sekretar ZSSS-ja Milan Utroša pa je povedal, da dejavnosti v povezavi z zbiranjem podpisov v podporo referendumu o pokojninski reformi zopet potekajo, saj, čeprav število zbranih podpisov že zadostuje zahtevam za razpis referenduma, želijo "vsem omogočiti, da oddajo svoj podpis".

Semolič: Upokojence pozivamo k solidarnosti
Semolič je tudi tokrat poudaril, da zakon o malem delu znižuje pravice in socialni položaj zaposlenih in tistih, ki na zaposlitev še čakajo. "Mali delavci bodo ljudje brez pogodb o zaposlitvi, delali bodo po napotnicah, ostali bodo brez bolniških nadomestil, regresa za letni dopust in prehrano, dodatka za minulo delo in drugih pravic, ki so jih bili deležni upokojenci, ko so še delali," je pojasnil in dodal, da potrebujejo delovna mesta, ki bodo od delodajalcev zahtevala, da plačujejo prispevke, česar pa zakon o malem delu ne vsebuje.

Zato sindikati upokojence pozivajo, naj na referendumu izrazijo solidarnost s tistimi, ki so zdaj zaposleni, in z mladimi, ki bodo na trg dela še vstopili, ter na referendumu glasujejo proti "nepravičnemu" zakonu o malem delu. "S tem bodo svojim otrokom in vnukom omogočili dostojne delavske pravice tudi v prihodnosti," je prepričan Semolič.

Nadalje Semolič pojasnjuje, da so obljube, da bodo upokojenci lahko delali, "puhli milni mehurčki", saj upokojenci, ki to zmorejo, delajo že zdaj, "velika večina pa je že pošteno oddelala svojo delovno dobo in zaradi izčrpanosti niti ne zmore opravljati del".

Dejavno zbiranje podpisov za pokojninski referendum
Kot je pojasnil sekretar ZSSS-ja Milan Utroša, jim je januarja v petih dneh uspelo zbrati čez 40.000 podpisov, vendar pa bodo zbiranje po odločitvi ustavnega sodišča nadaljevali, saj želijo vsem omogočiti, da oddajo svoj podpis.

"Državljani lahko svoj podpis že oddajo, s stojnicami pa bomo pred upravnimi enotami prisotni med 28. in 30. marcem in 7. ter 8. aprila," je povedal Utroša in dodal, da bodo podpise v državni zbor oddali pred 15. aprilom, ko se bo iztekel rok, "potem pa je od državnega zbora odvisno, kdaj bo razpisal referendum".

Utroša je še dodal, da sindikati obžalujejo, da referenduma o malem delu in pokojninski reformi nista razpisana istočasno, saj se tako "vrže 4,5 milijona evrov skozi okno".