V ZSSS-ju menijo, da predlog zakona o subvencioniranju krajšega delovnega časa ne ščiti tudi pred zniževanjem plač. Foto: MMC RTV SLO
V ZSSS-ju menijo, da predlog zakona o subvencioniranju krajšega delovnega časa ne ščiti tudi pred zniževanjem plač. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati pred DZ-jem

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je protest, ki se ga je po oceni sindikata udeležilo okoli 100 njihovih članov, med njimi vodje območnih in panožnih sindikatov, pripravila, da poslancem še enkrat pošlje jasno sporočilo, da ta predlog zakona ne ščiti plač pred zniževanjem zaradi skrajšanja delovnega časa, je povedal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Semolič: Plače naj ostanejo enake
"Delodajalci znižujejo delovni čas, pa tudi plače za deset odstotkov, zdaj pa bodo dobili subvencije kot nagrado," je v zvezi s tem dejal Dušan Semolič. Delavci po njegovih besedah od tega ne bodo imeli nič. Treba je zagotoviti, da bodo denarja deležni delavci sami oziroma, da bodo plače nespremenjene, je dejal. Vendar pa, kot je dodal, ni realno pričakovati, da bi poslanci v zakon vnesli predlog sindikata, v skladu s katerim bi osnovne plače ostale nespremenjene.

O morebitnih nadaljnjih ukrepih sindikata Semolič ni želel govoriti. Opozoril pa je: "Vedeti moramo, da je teh 100 ljudi, kolikor se jih je danes zbralo, sposobnih v Ljubljano pripeljati na tisoče ljudi."

"Poslanci imajo možnost pokazati, ali želijo preprečiti krizo"
Odbor DZ-ja za delo v ponedeljek ni upošteval predloga ZSSS-ja, ki je želel dopolnitev predloga z določilom, da morajo ob prejemanju subvencije osnovne plače ostati nespremenjene. "Če bodo sprejeli takšen predlog, je bolje, da spremenijo naslov zakona v zakon o finančni pomoči delodajalcem," je dejal Andrej Zorko iz ZSSS-ja in dodal, da pa imajo poslanci danes možnost pokazati, ali jim je do tega, da preprečijo nastanek socialne krize.

B. K.

Sindikati pred DZ-jem