Ulica se lahko 'zgodi' znova, opozarjajo sindikati. Foto: EPA
Ulica se lahko 'zgodi' znova, opozarjajo sindikati. Foto: EPA

Kot pojasnjujejo v sindikalnih centralah KS 90, Neodvisnost, Alternativa, Solidarnost in Pergam, so proti predlogu sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki starostno mejo za pridobitev polne pokojnine zvišuje na 65 let za moške in 63 let za ženske ter v skladu s katerim bi se za izračun pokojninske osnove namesto sedanjih 18 let upoštevalo 34 let zavarovanja. Prav tako menijo, da so prehodna obdobja izrazito kratka. Kot pravijo, bi moral biti edini pogoj za pridobitev polne pokojnine 40 let delovne dobe.

Poleg tega v sindikatih nasprotujejo tudi predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, ki bi znižala odpravnine in skrajšala odpovedne roke. Namesto tega predlagajo, naj se ustanovi sklad za odpravnine oziroma naj del odpravnin krije država.

"Zahtevali bomo srečanje s Pahorjem"
Svoja stališča bodo nemudoma posredovali tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju in zahtevali srečanje z njim. VČe predloga ne bosta umaknjena, se bo "zgodila ulica", in sicer v obliki protestov ali referendumov, napovedujejo.

Predsednik Alternative Zdenko Lorber je ob tem opozoril, da v zdajšnjem sistemu sindikati niso aktivno vključeni v spreminjanje zakonov. Vlada naj bi za ključne zadeve namenila tudi premalo časa za razpravo, le 30 dni. Tudi predsednik Pergama Dušan Rebolj je prepričan, da socialnega dialoga pri nas ni oziroma je ta podrejen politiki. Kot meni, se prav zdaj udejanja trditev vlade, da konsenza ne bo iskala za vsako ceno.

Predsednik KS 90 Boris Mazalin pa je povedal, da ne obstaja nikakršen dogovor, skladno s katerim sindikati v zameno za dvig minimalne plače ne bi nasprotovali spremembam na trgu dela. Tudi predsednik Neodvisnosti Drago Lombar opozarja, da je uskladitev minimalne plače z rastjo življenjskih stroškov potrebna že po evropski direktivi.

Predsednica Solidarnosti Nika Avbelj pa je izpostavila, da bo, kot kaže, prožna zakononaja še poslabšala stanje na trgu dela.