Minister za evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Minister za evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Sloveniji smo zagotovili dostop do 3,26 milijarde evrov. Država bo imela skupaj z nacionalnim sofinanciranjem v tem obdobju na voljo približno štiri milijarde evrov," je dejal minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek.

Prvi javni razpisi za sredstva finančnega obdobja 2021–2027, ki se bo izvajalo do konca leta 2029, so predvideni v prvi polovici leta 2023. Do tedaj bo služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pripravila potrebne podlage za izvajanje kohezijske politike, so sporočili iz vladne službe in spomnili, da je Slovenija program v Bruselj uradno poslala konec oktobra.

V službi so napovedali določene poenostavitve postopkov za čim hitrejši začetek izvajanja evropskih projektov in še večjo učinkovitost koriščenja evropskih sredstev. "Služba pospešeno pripravlja uredbo za izvajanje kohezijske politike. Naš cilj je, da jo še pred koncem leta pošljemo v medresorsko usklajevanje," je ob tem poudaril minister.

Slovenija je uspešna tudi pri izvajanju programov Interreg, ki so okvir za izvajanje skupnih ukrepov in politik, za izmenjavo izkušenj in znanja med nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi akterji iz različnih držav. Prvi razpis za čezmejni program Slovenija – Avstrija bo služba objavila ta petek, predvidoma februarja oz. marca 2023 bosta sledila še prva razpisa programov Slovenija – Madžarska in Slovenija – Hrvaška, so napovedali.

Za programsko obdobje 2021–2027 je Evropska komisija že odobrila 11 od 13 programov Interreg, v katerih sodeluje Slovenija. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa je tretjič dobila mandat za upravljanje treh čezmejnih programov, in sicer z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Skupna vsota evropskih sredstev za te je 99,2 milijona evrov, so navedli.