Gre za službeno vozilo urada za meroslovje. Foto: Urad za meroslovje
Gre za službeno vozilo urada za meroslovje. Foto: Urad za meroslovje

Modro vozilo so uporabili za tarčo merilnika hitrosti nove generacije, ki omogoča meritve hitrosti vozil iz vozila v gibanju, denimo policijskega ali redarskega vozila. Tovrstne meritve se imenujejo meritve s premične točke, piše v sporočilu za javnost urada za meroslovje.

V postopku za odobritev tipa merilnikov hitrosti v cestnem prometu morajo pri tem preizkusiti več primerov v prometu kot pri običajnih merilnikih hitrosti, ki so fiksno nameščeni v ohišja ob voznih pasovih oziroma nad cestiščem. Zanima jih, kako sistem meri na cestah z dvema ali več pasovi denimo v urbanih okoljih, ovinkih, rondojih, predorih in pod nadvozi.

Te preizkuse lahko naredijo samo v živo v dejanskem prometu. Obe vozili, tako vozilo tarča kot vozilo z merilnikom, strogo upoštevata cestnoprometne predpise in omejitve hitrosti, so zagotovili.

Foto: Urad za meroslovje
Foto: Urad za meroslovje

Sistem že uporabljajo nekatera občinska redarstva

Urad izvaja podobne preizkuse že od leta 2021. Obstoječi sistem v vozilu tarča so junija nadgradili s prikazovalnikom hitrosti na zadnjem steklu vozila. Zdaj lahko zelo hitro podajo oceno na podlagi ogleda dokazne fotografije, na kateri je izmerjena hitrost iz merilnika hitrosti, in prikaza hitrosti iz prikazovalnika hitrosti opazovanega vozila tarče. To po navedbah urada omogoča hiter pregled nekaj 100 meritev hitrosti vozila tarče dnevno.

Urad je prvi sistem za merjenje hitrosti s premične točke odobril oktobra lani, trenutno pa ga po njihovih informacijah uporabljajo v nekaterih občinskih redarstvih. V primerjavi denimo s sistemi Provida, ki obstajajo zdaj, je glavna prednost sistemov za merjenje hitrosti s premične točke to, da je hitrost posameznega vozila izmerjena v trenutku ne glede na smer gibanja vozila in da ni treba zasledovati vozila z enako hitrostjo na določeni razdalji. Prometna varnost v času meritve hitrosti je zaradi tega večja, so zapisali.

Poudarjajo, da je prevelika hitrost eden najpomembnejših dejavnikov pri nesrečah s smrtnim izidom. Glede na to nenehno vlagajo v to, da bi lahko policiji, občinskim redarstvom in vojaški policiji omogočili uporabo moderne opreme za nadzor hitrosti.