Moški morajo na večerji nositi frak, ženske pa večerno obleko, ki ne sme biti črne ali bele barve. Foto: MMC RTV SLO
Moški morajo na večerji nositi frak, ženske pa večerno obleko, ki ne sme biti črne ali bele barve. Foto: MMC RTV SLO
Geza Erniša
Prišel je škof evangeličanske cerkve Geza Erniša, ljubljanski župan Zoran Janković pa se je opravičil. Foto: MMC RTV SLO
Elizabeta II.
V četrtek bo odpotovala na Slovaško. Foto: EPA

Poleg predsednika Danila Türka, njegove žene Barbare Miklič Türk in hčere Helene Türk, so se večerje udeležili premier Janez Janša z Urško Bačovnik, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič s soprogo, nekdanji predsednik republike Milan Kučan s soprogo Štefko Kučan, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ter predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes s soprogo.

Na večerjo so prišli tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran ter škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša s soprogo, minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel s soprogo, slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Mirošič s soprogo, najverjetnejši premier Borut Pahor s partnerico, vodja predsednikovega kabineta Mojca Seliškar Toš z možem, vodja protokola Ksenija Benedetti z možem, ljubljanski župan Zoran Janković pa je udeležbo že odpovedal.

Na večerji tudi Milan M. Cvikl
Slavnostne večerje so se udeležili še: Albin Gutman, načelnik generalštaba Slovenske vojske, s soprogo, Milan M. Cvikl s partnerico Jerco Legan, predsednik izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocjančič, rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocjančič, predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič, predsednica uprave SKB banke Cvetka Selšek, oblikovalec Milijenko Licul in njegova partnerica Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, Lučka Kajfež Bogataj, Alan Hranitelj ter nekateri drugi.

Na večerjo so poleg kraljice in njenega soproga prišli tudi britanski zunanji minister David Miliband ter nekateri drugi obiskovalci iz Velike Britanije, pa tudi britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons s soprogo.

Skrbno pripravljen in izbran meni
Velika skrivnost je bil tudi jedilnik za slavnostno večerjo. Večerja naj bi prepletala jedi slovenske kulinarične tradicije z bogatejšimi živili in pridihom močnejših smernic. Za popolnost večerje je skrbelo osem vrhunskih kuharjev Hotela Kokra na Brdu, pri pripravi pa je sodelovala celotna kuhinja, ki slovi po okusni kulinarični ponudbi.

Gostje so tako na krožnike dobili tris zelenjavnih predjedi, ki jih sestavljajo zloženka iz jajčevcev, polnjena artičoka in pisana paprična pena v bučkinem ovoju, nato bo krožnike napolnila rezina piranskega brancina s praženimi lisičkami ob ajdovi zlivanki, čemur bo sledil jagnječji file z rožmarinom na kremnem pireju ter kostanjeva tortica in kava s pralineji za konec.

B. T.