Staranje prebivalstva bi Slovenijo lahko zelo drago stalo, kažejo projekcije. Foto: EPA
Staranje prebivalstva bi Slovenijo lahko zelo drago stalo, kažejo projekcije. Foto: EPA
Delavec
Premier Pahor je opozoril, da je demografski trend razvitega sveta to, da vse manj zaposlenih dela za vse več upokojenih. Foto: EPA

Prebivalstvo se namreč stara, tako da bi moral delež BDP-ja za pokojnine do leta 2060 narasti na 18,62 odstotka, leta 2000 pa je, denimo, znašal 10,91 odstotka, je na predstavitvi projekcij prebivalstva EUROPOP2008, ki sta jih za Slovenijo pripravila Eurostat in Statistični urad RS, pojasnil Dušan Kidrič iz Umarja.

OZADJE PROJEKCIJ
Projekcije prebivalstva EUROPOP2008, ki sta jih za Slovenijo skupaj pripravila Eurostat in Statistični urad RS (Surs), temeljijo na prebivalstvu Slovenije v začetku leta 2008 in upoštevajo hipoteze o prihodnjih demografskih spremembah.


Slovenija z eno najnižjih stopenj rodnosti

Projekcije ponujajo tudi druge zanimive informacije. Slovenija ima, na primer, med državami Unije in Norveško ter Švico, ki sta prav tako del raziskave, eno najnižjih stopenj rodnosti - to je 1,3 otroka na žensko v rodni dobi. Po najbolj optimističnem scenariju bi se ta stopnja lahko v pol stoletja zvišala na 1,9, je povedala Nelka Velot iz Sursa.

Pahor: Spremembe pokojninskega sistema niso priljubljene, a se jih je treba lotiti
Premier Borut Pahor se je na projekcije odzval z besedami, da je zdaj pravi čas, da se lotimo modernizacije pokojninskega sistema in v prihodnjih letih sprejmemo reformo, da bomo "imeli mi in naši otroci varno starost". Ob tem je dodal, da je demografski trend razvitega sveta to, da vse manj zaposlenih dela za vse več upokojenih.

Neravnovesje bo treba odpraviti z reformo pokojninskega sistema, kljub temu, da nekateri mislijo, da je reforma iz leta 1999 še vedno dovolj. Pahor ob tem opozarja, da je vsak poseg v pokojninski sistem nepriljubljen, zato ta vlada ne sme odlašati z reformo na račun svoje politične prihodnosti. Pokojninski sistem ni edini, ki bo podvržen spremembam, pač pa te čakajo še zdravstveni sistem, fleksibilnost trga dela oziroma varne prožnosti.