Med lani raziskovanimi kaznivimi dejanji so bila dejanja, kot so spravljanje posameznikov v suženjsko razmerje, zloraba prostitucije in trgovina z ljudmi. Foto: EPA
Med lani raziskovanimi kaznivimi dejanji so bila dejanja, kot so spravljanje posameznikov v suženjsko razmerje, zloraba prostitucije in trgovina z ljudmi. Foto: EPA
Mladi
Morebitne žrtve trgovine z ljudmi so predvsem mladi. Foto: MMC RTV SLO

Nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi je namreč predstavil dejavnosti posebne medresorske delovne skupine, ki je bila ustanovljena leta 2003, pri čemer je v sklopu preventivnih dejavnosti izpostavil ozaveščanje širše javnosti in ciljne populacije ter krepitev nadzorstvenih mehanizmov pri iskanju delovnih dovoljenj.

Porast števila barskih plesalk iz Dominikanske republike
Medresorska delovna skupina je izdajo delovnih dovoljenj spremljala predvsem za kategorije gradbenih in sezonskih delavcev ter barskih plesalk, pri tem pa ugotovila, da se je lani močno povečalo prav število dovoljenj za zadnje, in sicer predvsem Dominikanke. Skupina se je odzvala tako, da je omejila izdajanje delovnih dovoljenj za poklic zabavnega in artističnega programa v nočnih lokalih. Kot je pojasnil Čurin, je namreč iz kriminalističnih obdelav razvidno, da način dela teh plesalk kaže na zlorabo prostitucije in trgovino z ljudmi.

Po njegovih besedah sta žrtvam trgovine z ljudmi na voljo dve obliki pomoči - krizna in varna namestitev. Prvo obliko pomoči izvaja Slovenska karitas, ki poskrbi za žrtev, ko se ta umakne iz nevarnih okoliščin; drugo pa nevladna organizacija Ključ, ki žrtvam med drugim pomaga pri urejanju njihovega statusa.

Med morebitnimi žrtvami vse več mladoletnikov
V Slovenski Karitas pravijo, da so opazili porast mladoletnikov kot morebitnih žrtev trgovine z ljudmi. Poudarili so, da je v tem kontekstu zelo pomembna celostna oskrba žrtev, ki so pogosto bolne ali pa imajo težave z odvisnostjo od mamil.

Da so med rizičnimi skupinami za trgovino z ljudmi predvsem mladi na prehodu iz osnovne v srednjo šolo in na prehodu iz srednje šole na fakulteto, ugotavljajo tudi v Ključu. Prav tako naj bi bili ogroženi mladostniki, ki odhajajo v tujino na delo ali na potovanja. Da bi jih ozavestil, Ključ na osnovnih in srednjih šolah pripravlja posebne delavnice.