Palača švedske kraljeve družine v Stockholmu. Foto: EPA
Palača švedske kraljeve družine v Stockholmu. Foto: EPA
Zapiranje konzularnih predstavništev razburja

Neuradni seznam, na katerem je šele lani odprt konzulat v Düsseldorfu v Nemčiji, je razburil tam živeče Slovence. Zato je Slovenska zveza na Švedskem, ki združuje 11 slovenskih društev v tej skandinavski državi, poslala oster protest slovenski vladi, ministrstvu za zunanje zadeve, uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, predsedniku republike in državnemu zboru.

Več o tem boste lahko slišali v naši nocojšnji oddaji Slovencem po svetu, ki bo na sporedu Prvega programa Radia Slovenija po poročilih ob 21-ih.

Predsednik Slovenske zveze na Švedskem Ciril Stopar je povedal, da so sklep o protestu sprejeli na občnem zboru 21. aprila v imenu 1.100 aktivnih članov in od 5.000 do 6.000 Slovencev, ki živijo na Švedskem.
Posebej poudarjajo, da nujno potrebujejo slovensko veleposlaništvo, kajti vse več slovenskih potomcev vlaga zahteve za slovensko državljanstvo, starejši rojaki potrebujejo potne liste in druge dokumente v povezavi z morebitno vrnitvijo v domovino, slovensko pokojnino, dedovanjem ipd. Prav tako opozarjajo na pomen slovenskega veleposlaništva za poglobitev gospodarskih stikov med državama.
Erjavec še molči
Zaradi domnevne ukinitve konzulata v Düsseldorfu je Koordinacija slovenskih društev Severnega Porenja - Vestfalije poslala protestno pismo našemu zunanjemu ministrstvu. Zunanji minister Karl Erjavec pravi, da za zdaj ne more razkriti, katera veleposlaništva in konzulate bodo zaprli.
O tem bo na podlagi strokovnih analiz odločal parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Pri zapiranju diplomatsko-konzularnih predstavništev bodo upoštevali šest kriterijev, in sicer politično in gospodarsko sodelovanje, znesek, ki se privarčuje, znanstveno in kulturno sodelovanje ter navzočnost Slovencev na določenem območju.
Novakova z zvezanimi rokami
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak pa je povedala, da urad pri diplomatskih predstavništvih v tujini nima neposrednih pristojnosti in zaupajo presoji zunanjega ministrstva, zavzemajo pa se za to, da bi bila ohranjena veleposlaništva in konzularna predstavništva tam, kjer je veliko Slovencev in kjer daleč naokrog ni drugih primernih povezav.

Zapiranje konzularnih predstavništev razburja