51,8 odstotka vprašanih ne podpira Janševe vlade. Foto: MMC RTV SLO
51,8 odstotka vprašanih ne podpira Janševe vlade. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski utrip
SDS vodi pred PS-jem in SD-jem. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski utrip
Večina nasprotuje prenosu tožilstva pod MNZ. Foto: MMC RTV SLO

Raziskava Fakultete za uporabne družboslovne študije (FUDŠ), ki je bila izvedena med petim in osmim marcem med 903 polnoletnimi prebivalci Slovenije, kaže, da sedanji vladi nasprotuje dobra polovica vprašanih, čeprav je zaupanje v vlado večje kot lani, ko smo še imeli vlado Boruta Pahorja.

Zaupanje v parlament je na podlagi rezultatov raziskave nekoliko višje kot lani. Najvišjo stopnjo zaupanja uživa predsednik republike, ki mu najbolj zaupajo ženske, osnovnošolsko izobraženi, nasprotniki sedanje vlade in podporniki PS-ja.

Najvišjo podporo med političnimi strankami uživa SDS (20 odstotkov), sledita ji PS in SD vsaka s podporo trinajstih odstotkov vprašanih.

Prenosu tožilstva v pristojnost ministrstva za notranje zadeve nasprotuje 60 odstotkov vprašanih. Zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju podpira 67 odstotkov, 53 odstotkov pa nasprotuje prodaji državnega deleža v NLB-ju.

Demokratičnost boljša kot lani
Demokratičnost Slovenije je bila v letu 2012 ocenjena malo bolje kot lani. Da ima demokracija pomanjkljivosti, vendar je vseeno boljša od vseh drugih oblik vladavine, so bolj prepričane ženske, podporniki sedanje vlade in podporniki SD-ja.

Da bi bila demokracija najboljša oblika vladanja za vse države na svetu, menijo v večji meri ženske, podporniki sedanje vlade ter podporniki SDS-a. Da demokracija prispeva h gospodarskemu razvoju, so ponovno v večji meri prepričane ženske, podporniki Janševe vlade vlade in SDS-a.

Sistem, ki je v Sloveniji obstajal pred letom 1990, so kot dober v nadpovprečni meri ocenile ženske, nasprotniki sedanje vlade in podporniki Jankovićeve Pozitivne Slovenije.

Da demokracija v Sloveniji dobro deluje, menijo v večji meri mladi, osnovnošolsko izobraženi, podporniki vlade in SDS-a, da je bila Slovenija demokratična že pred letom 1990, pa ponovno v večji meri menijo ženske, nasprotniki Janševe vlade ter podporniki SD-ja.

Da namesto demokratično izvoljenih predstavnikov potrebujemo močnega voditelja, ki bo učinkovito odločal o stvareh, v največji meri menijo ženske. Starejši, nasprotniki sedanje vlade ter podporniki SLS-a in SD-ja pa menijo, da bi morali slovensko družbo namesto politikov voditi strokovnjaki.