Žerjav je bil edini kandidat za predsednika stranke. Foto: MMC RTV SLO
Žerjav je bil edini kandidat za predsednika stranke. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Šrot
Celjski župan Bojan Šrot je SLS vodil od novembra 2007. Nepreklicno je odstopil marca letos. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Presečnik
Presečnik si je mesto predsednika sveta stranke izboril šele v drugem krogu, ko je premagal Franca Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO

Zanj je glasovalo 179 delegatk in delegatov, eden je bil proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Kongres je za podpredsednico stranke izvolil Olgo Franca, za podpredsednika pa Franca Bogoviča. Po statutu mora stranka imeti enega podpredsednika in eno podpredsednico. Franca je dobila 113 glasov, Bogovič pa 126.

Žerjav je še pred izvolitvijo napovedal korenite spremembe v stranki, da bi znova dobili tako volilno podporo, kot so jo že uživali. "Mnoge stvari bo treba v temelju spremeniti, če nočem biti samo eden v nizu neuspešnih predsednikov SLS-a," je odločen. Da je v stranki nekaj zelo narobe, po Žerjavovem mnenju dokazuje že to, da stranka voli petega predsednika v zadnjih petih letih. Ena njegovih glavnih nalog bo tako stabiliziranje stranke, a dodal, da mu je stranka naložila veliko breme. "Sam sem dejal, da Žerjav tega bremena sam ne bo mogel dvigniti," je karikiral in pojasnil, da bo potreboval popolno podporo vseh članiv stranke. Za začetek napoveduje analizo občinskih organov.

Šrot stranko vodil manj kot leto in pol
Dozdajšnji predsednik SLS-a Bojan Šrot, ki je vodenje Slovenske ljudske stranke prevzel novembra 2007, nepreklicno pa odstopil marca letos, je še pred volitvami za novega predsednika dejal, da mu je bilo v čast voditi stranko.

Pred predajo funkcije je dejal, da je v vodenje stranke vložil svoje politične izkušnje, znanje in energijo. "Morebiti sem koga razočaral, vendar tako je pač v življenju," je dodal in izrazil še prepričanje, da so delali dobro, delegatom pa zaželel, da bi izbrali najboljšo mogočo ekipo.

"Človek brez dlake na jeziku"
V svojem govoru pred glasovanjem je Šrot nekaj besed namenil tudi trenutni politiki in jo označil za vse bolj neodgovorno, s tem pa je mislil tako na koalicijo kot opozicijo. Pojasnil je, da morajo politiki kdaj ljudem povedati tudi neprijetno resnico, in tak je po njegovem mnenju tudi kandidat za predsednika stranke Žerjav. Po Šrotovem mnenju je Žerjav "znan kot človek brez dlake na jeziku".

En podpredsednik, ena podpredsednica
Sicer pa so poleg Bogoviča in France za podprepsednika in podpredsednico Kandidirali še Nada Skuk, Irena Majcen, Igor Hrovatič, Andrej Kermauner, Janez Podobnik, Janez Remškar in Peter Vrisk.

Za predsednika sveta stranke pa so se potegovali trije - Franc Kangler, Jakob Presečnik in Janez Remškar. Kangler in Presečnik sta se po prvem glasovanju pomerila še v drugem. S 101 glasom je zmagal Presečnik.

Za predsednika glavnega odbora SLS-a je kongres v drugem krogu s 93 glasovi izvolil Francija Rokavca, za predsednika nadzornega odbora SLS-a z 91 glasovi Franca Rozmana, za predsednika razsodišča SLS-a po odločitvi Josipa Bajca za drugo funkcijo v drugem krogu z 99 glasovi Justino Polovič, za predsednika programskega sveta s 123 glasovi Janeza Tomšiča, za deset članov izvršilnega odbora SLS-a pa so bili med drugimi izvoljeni Janez Podobnik, Janez Žagar, Janez Tomšič, Marija Ribič, Ciril Smrkolj in Roman Žveglič.

Na kongresu so volili tudi člane in predsednika nadzornega odbora, člane in predsednika razsodišča stranke ter predsednika programskega sveta. Dozdajšnji predsednik stranke Šrot ne kandidira za nobeno funkcijo.

Na tapeti tudi več resolucij
Obravnavali in sprejemali so tudi več resolucij. Nosilna resolucija nosi naslov Kakšen SLS si želimo, obravnavali pa naj bi tudi resolucijo o finančni in gospodarski krizi, kjer bodo odgovorili na vprašanje problematike "tajkunskih zgodb".

Znova so opredelili pogled na nacionalni interes v gospodarstvu, kulturi, zunanji politiki in drugje. Ena resolucija pa se dotika tudi zavzemanja za doseganje pravične meje med Slovenijo in Hrvaško.

M. R./S. Z.