Najpogostejši vzroki za nesreče, tudi smrtne, so precenjevanje sposobnosti, utrujenost, objestnost in neupoštevanje pravil smuke. Foto: EPA
Najpogostejši vzroki za nesreče, tudi smrtne, so precenjevanje sposobnosti, utrujenost, objestnost in neupoštevanje pravil smuke. Foto: EPA
Kaj o čeladah menijo smučarji?

Ob tem smučarje nagovarjajo še k upoštevanju navodil in opozoril za varnost ter načel vzajemne pomoči. Smučarjem svetujejo, naj prilagodijo hitrost in način smučanja svojemu znanju ter trenutnim razmeram na smučišču. Pri tem naj bi pazili še na pravilno prehitevanje, pravilno izbirali smer smučanja in upoštevali razdaljo do drugih smučarjev. Policisti še glasno zagovarjajo uporabo čelade.

Upoštevanje vseh teh navodil pa je zanje še toliko pomembneje, ker se je v zadnjih letih pojavilo vse več alternativnih oblik zimskih športov z uporabo različnih rekvizitov, to pa nevarnost le še povečuje.

Ne pretiravajte s pijačo
Prav tako pa še enkrat opominjajo, naj se tisti, ki so uživali alkohol, mamila ali jemali kakšna psihoaktivna zdravila, ne spuščajo po belih strminah. Omejitev za smučarje glede uživanja alkohola je enaka kot za voznike.

Sicer pa so najpogostejši vzroki za nesreče, žal tudi smrtne, precenjevanje sposobnosti, utrujenost, objestnost in neupoštevanje pravil smuke, so še sporočili policisti.

Poleg klasičnega smučanja se v zadnjih letih pojavlja na smučiščih vse več alternativnih oblik zimskih športov. Z uporabo najrazličnejših "rekvizitov" se nevarnost na smučiščih povečuje, saj imajo različni rekviziti različne zakonitosti gibanja. Tako lahko dandanes na smučišču poleg smučarjev srečate še deskarje, sankače in podobno. Na smučišče "zaidejo" tudi vozniki motornih sani, uporabniki zračnic, lopat, čolnov za rafting in podobnih pripomočkov, ki na smučišče nikakor ne sodijo, še opozarja policija.

S. Z.

Kaj o čeladah menijo smučarji?