Kdaj se bodo zaradi manjšega povpraševanja znižale tudi cene, ni jasno. Foto: EPA
Kdaj se bodo zaradi manjšega povpraševanja znižale tudi cene, ni jasno. Foto: EPA
Znižanje inflacije sproža dvome, zato pa je toliko verjetnejša nižja gospodarska rast, menijo predstavniki strank. Foto: RTV SLO
Ja vlada pravilno postopala v boju zoper inflacijo? Foto: www.eu2008.si
Umar: Gospodarska rast bo nižja

Kot je znano, Umar za letos napoveduje povprečno medletno inflacijo v višini 5,2 odstotka, ki bi se konec leta spustila na 4 odstotke. Gospodarska rast naj bi se po napovedih znižala s 6,1- na 4,4-odstotno.

Lahovnik: Umar se z napovedmi do zdaj ni izkazal
Kot je za MMC dejal Matej Lahovnik, Zares, je Umar lani inflacijo sistematično podcenjeval, zato lahko tudi letos pričakujemo nekoliko višjo številko. Morda so s takimi napovedmi sami skušali umiriti pričakovanja, toda za zdaj nič ne kaže, da bi se obenem z gospodarsko rastjo nižala tudi inflacija, meni Lahovnik. Realnejša pa je po njegovem napoved gospodarske rasti, saj se bo zaradi poslabšanja razmer na izvoznih trgih nižala predvsem izvozna rast.

SD-ja in LDS-a napoved ne preseneča
Nasprotno pa France Križanič, svetovalec Boruta Pahorja, meni, da je napoved večinoma konsistentna. Naglega znižanja inflacije sicer ni pričakovati, saj bo ta najprej okoli 6-odstotna, sčasoma pa se bo umirila, je pojsnil za MMC.

S tem se strinja tudi Draško Veselinovič, predsednik programskega sveta LDS-a za finance. Za MMC je dejal, da je napoved Umarja pričakovana. Pojasnil je, da večja inflacija v letu 2007 pomeni nižjo gospodrasko rast v letu 2008, s tem pa tudi nižjo konkurenčnost in manjšo zaposlenost. Po njegovih besedah bi bilo smiselno, da bi država pripravila rebalans proračuna, in sicer tako, da bi bil naravnan bolj proticiklično, saj naj bi bilo treba varčevati.

Je vlada pozabila na domače dejavnike?
Glede nižanja inflacije so poleg v Zares skeptični pri DeSUS-u. Sašo Peče, Lipa, pa opozarja predvsem na preslabe ukrepe za zajezitev inflacije. Država po njegovih besedah ni sposobna bitke zoper inflacijo, saj ignorira elemente domačega pospeševanja inflacije, med katerimi izstopa neustrezna davčna politika. Zato vladi še naprej napoveduje neuspešen boj.

Barovič: Govorimo o zaposlenosti Slovencev ali tujcev?
Bogdan Barovič, SNS, pa je za MMC dejal, da se strinja z napovedmi Boštjana Vasleta. Inflacija se mora prej ali pozneje znižati, saj je vezana na gospodarsko rast in na visoko povpraševanje, ki se bo moralo zaradi visokih cen umiriti. Barovič je poleg tega komentiral tudi napoved stopnje zaposlenosti, saj ni povsem jasno, kako se ta meri. Če zaposlimo poceni delovno silo iz tujine, se bo število zaposlenih morda zvišalo, toda število brezposlenih Slovencev bo ostalo enako.

SDS in NSi zadovoljna s stanjem
Tudi v SDS-u nad Umarjevimi ugotovitvami niso bili presenečeni. "Gospodarska rast sicer ne bo tako visoka, kot je bila lani, ko je presegla večino napovedi in projekcij. Kljub temu pa je napovedana 4,4-odstotna gospodarska rast med najvišjimi do zdaj in bo ponovno zelo ugodno vplivala na razmere na trgu dela, saj naj bi se odprlo več kot 10.000 novih delovnih mest," so poudarili za MMC. Glede inflacije pa so pojasnili, da je kljub negotovim razmeram na svetovnih trgih "pričakovati umirjanje nekaterih cen, predvsem hrane in derivatov, kar bo ob učinkih izpeljanih reform in drugih sprejetih ukrepov vplivalo na znižanje inflacije".

Da je napoved Umarja pravilna, menijo tudi v NSi-ju. "Umarjeva napoved na neki način kaže, da je bil pristop vlade k reševanju inflacije pravilen, napoved zgovorno odgovarja tudi na očitke opozicije, da vlada ne sprejema pravilnih ukrepov za znižanje inflacije. Če bi očitki opozicije držali, potem se inflacija v letu 2008 zagotovo ne bi znižala, ampak bi se še povečala," je dejal vodja poslanske skupine te stranke Jožef Horvat. Za zmanjšanje gospodarske rasti bodo sicer po njegovih besedah odgovorni mednarodni dejavniki, ki naj bi v letu 2007 zakrivili tudi višjo inflacijo.

Odgovora SLS-a nismo prejeli.

E. S./M. N.

Umar: Gospodarska rast bo nižja