Osrednja domača finančna institucija podatke za letošnjo napoved inflacije še zbira. Foto: RTV SLO
Osrednja domača finančna institucija podatke za letošnjo napoved inflacije še zbira. Foto: RTV SLO
Mitja Gaspari
Gaspari (na sliki) in Rant sta bila gosta celjskega kluba podjetnikov. Tema večera: Gospodarstvo med inflacijo, ukrepi ekonomske politike in začetki recesije. Foto: RTV SLO

Na ponedeljkovem srečanju celjskega kluba podjetnikov Zlatorog sta zavrnila namige o morebitni 7-odstotni inflaciji v letošnjem letu. Gaspari se je oprl na oceno Ekonomskega inštituta Pravne fakultete, ki je napovedal, da naj bi bila okoli 4-odstotna. Rant je dejal, da Banka Slovenije podatke za lastno napoved še zbira, pričakuje pa njeno umiritev, poroča RA SLO.

Soglasno sta opozorila tudi na umirjanje gospodarske rasti, negotovo gibanje cen surovin in rekorden plačilni primanjkljaj. Portugalski sindrom ni izključen, pravi Gaspari. Izplačilno bilančni primanjkljaj, ki se je podvojil, je rekorden, ob tem pa opozarja tudi na gospodarsko rast, ki se bo opazno umirila.

Viceguverner Rant pravi, da naj bi vlada ob vstopanju v evroobmočje podcenjevala pojav inflacije. "Morda smo premalo razumeli okolje, v katerega smo vstopili, ter kakšne posledice takšno okolje prinaša."

7-odstotna inflacija - številka, ki se pojavlja v zadnjem času - pa je pretirana in neutemeljena, dodaja Gaspari.