Foto:
Foto:
Sindikati so vladi že očitali negiranje socialnega dialoga.

Socialni dialog ima v Sloveniji že 10-letno tradicijo. Ohranili naj bi ga tudi v prihodnje. Sestanka ekonomsko-socialnega sveta se je udeležil tudi premier Janez Janša, ki se je zavzel za čimprejšnje nadaljevanje pogajanj o politiki plač.

Janša je še poudaril, da bodo na vsebino novega socialnega sporazuma vplivale zlasti prednostne naloge vlade. Ob tem je bil še mnenja, da bi moralu veljavnost sporazuma vezati na mandat zakonodajne oblasti.

Sindikati so izrazili zadovoljstvo zaradi nadaljevanja socialnega dialoga. Vsi so podprli umik države iz podjetij, ki pa mora biti po njihovem mnenju premišljen.

Že očitki novi vladi
Sindikati so vladi premierja Janše sicer že očitali negiranje socialnega dialoga. Vlada naj bi konec lanskega leta po navedbah sindikatov mimo običajne razprave v okviru ESS-ja sprejela uredbo o višini neobdavčenih povračil v zvezi z delom.

Janša je na seji ESS-ja pojasnil, da so časovni roki, vezani na začetek veljavnosti nove davčne zakonodaje, edini razlog, da je vlada brez razprave v ESS-ja sprejela uredbo o višini neobdavčenih povračil v zvezi z delom.