Sindikati menijo, da so delodajalci in vlada stopili na skupno pot. Foto: RTV SLO
Sindikati menijo, da so delodajalci in vlada stopili na skupno pot. Foto: RTV SLO
Obrtna zbornica Slovenije
Dušan Krajnik, zaposlen na OZS-ju, zastopa delodajalce v pogajanjih. To je razburilo sindikate. Foto: RTV SLO

Med drugim bodo v socialnem sporazumu tudi socialni dialog, javne finance in davčni sistem, sklopa plačni sistem in plačno politiko pa so združili v sklop dohodkovna politika.

Vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik je povedal, da bodo socialni partnerji o sklopih govorili po vrstnem redu, po potrebi pa bodo ustanovili tudi strokovne skupine.

Predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov so se dogovorili, da bodo namen in cilje sporazuma dokončno oblikovali v ponedeljek.

Razhajanja že na prejšnjih pogajanjih
Pretekli teden so socialni partnerji razpravljali predvsem o sestavi sporazuma. Vlada je za vodjo ožje pogajalske skupine predstavila Dušana Krajnika, zaposlenega na Obrtni zbornici Slovenije. To je razburilo sindikate, saj so dejanje razumeli kot izničenje trostranskega in uvedbo dvostranskega sodelovanja - vlade in delodajalcev proti sindikatom.

Uskladiti se niso uspeli niti o veljavnosti sporazuma. Vlada in delodajalci predlagajo, da sporazum velja do konca leta 2009, sindikati pa menijo, da bi morala biti njegova veljavnost vezana na vladni mandat.