Obravnavo vodi parlamentarna komisija pod vodstvom Polonce Dobrajc, vsak član pa ima po en glas. Foto: RTV SLO
Obravnavo vodi parlamentarna komisija pod vodstvom Polonce Dobrajc, vsak član pa ima po en glas. Foto: RTV SLO
Mercatorjev logotip
31 poslancev LDS-a in SD-ja je vložilo pobudo za svojo preiskovalno komisijo, ki bi priskovala le Mercator. Predsednik DZ-ja Cukjati pobude ni dal na glasovanje v DZ. Foto: RTV SLO

Preiskovalna komisija je to naročila tudi Agenciji za trg vrednostnih papirjev. Mercator ne bo preiskovan prednostno, bodo pa upoštevali sklep, da se mora preiskava o družbi odviti v letu 2006. Polonca Dobrajc, predsednica komisije, je dejala, da bodo morda v drugih 82 podjetjih s seznama odkrili večje nepravilnosti pri prodaji deležev kot v primeru Mercatorja.

Dobrajčeva je dejala, da komisija pričakuje veliko gradiva. Z delom bodo predvidoma nadaljevali marca, kdaj pa bodo delo zaključili, Dobrajčeva ni želela napovedovati. "Seznam podjetij je dolg, gradiva o prodajah pa so obsežna," je povedala predsednica komisije.

Člani komisije:
Polonca Dobrajc (SDS)
Ciril Testen (NSi)
Kristijan Janc (SLS)
Ivan Jelen (DeSUS)
Srečko Prijatelj (SNS)

Komisija, ki je bila ustanovljena konec preteklega leta na zahtevo 39 poslancev koalicijie, naj bi preiskovala prodaje v 83 podjetjih, med njimi v Savi, Tovarni sladkorja Ormož, Gorenju, Delu, Autocommerceu, Mercatorju, BTC-ju, Color Medvode, Hoteli Palace, Jata, Pivovarna Union, Radenska, Fructal, Salonit, Termo, SCT, Intereuropa in Terme 3000.

SD predstavil pogoje sodelovanje
Miran Potrč in poslanska skupina SD-ja ne verjameta v objektivnost dela preiskovalne komisije.V komisiji pa so, kot je navedel Potrč, pripravljeni sodelovati pod tremi pogoji: da se primer prodaje Mercatorja obravnava prvi, da se spoštuje zahteve, kako naj preiskava poteka ter da bi javna zaslišanja v primeru Mercatorja vodil nekdo iz SD-ja ali LDS-a.

Predstavniki opozicijskih LDS in SD so udeležbo v že drugi parlamentani komisiji v tem mandatu odpovedali, ker koalicija ni jasno podprla njihove zahteve, da bi prodajo Kadovih in Sodovih deležev v Mercatorju obravnavali prednostno.

Poslanci LDS-a in SD-ja so, kot je znano, vložili svojo pobudo za preiskovalno komisijo, ki bi preiskovala le prodajo deležev Kada in Soda v Mercatorju, vendar je predsednik državnega zbora France Cukjati ni podprl. Njihove zahteve ni uvrstil na novembrsko parlamentarno sejo in s tem po mnenju opozicije kršil ustavno pravico, zato so proti njemu vložili pritožbo na upravno sodišče, ki pa je razsodilo v prid Cukjatiju. Opozicija se je na razsodbo pritožila in zdaj čaka na odločitev vrhovnega sodišča.