Zaradi prostorske stiske okrožnega sodišča v Ljubljani bodo obravnave v prihodnjih mesecih predvidoma potekale tudi na Gospodarskem razstavišču. Foto: Shutterstock
Zaradi prostorske stiske okrožnega sodišča v Ljubljani bodo obravnave v prihodnjih mesecih predvidoma potekale tudi na Gospodarskem razstavišču. Foto: Shutterstock

Od sredine novembra je delo na sodiščih potekalo okrnjeno. Obravnavala so samo nujne zadeve. Z današnjim dnem prehajajo na ustaljen ritem z nekaterimi omejitvami, pojasnjuje predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik. V sodno palačo imajo vstop samo vabljene stranke, ob običajnem varnostnem pregledu strankam izmerijo tudi telesno temperaturo, maske so obvezne.

"Vse razpravne dvorane so opremljene z razkuževalniki, po vseh hodnikih so označena mesta, kje naj bi udeleženci čakali, da so zagotovljene minimalne razdalje. V kar nekaj manjših razpravnih dvoranah so nameščena zaščitna pleksistekla," je za Radio Slovenija pojasnil Pogačnik. Glavna težava bo sicer zagotavljanje dovolj velikih dvoran za postopke z več udeleženci. "Računam, da bomo v mesecu ali dveh lahko prve obravnave izvedli na Gospodarskem razstavišču," je ob tem napovedal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča.

Z današnjim dnem pa bo stekel tudi projekt E-dražb. Dražbe nepremičnin v izvršilnih postopkih bodo v celoti potekale na daljavo. "S tem se preprečuje, kar je bil naš cilj, dogovarjanje in izsiljevanje med kupci na javnih dražbah. S tem se tudi omogoča učinkovitejše poplačilo upnika. Tukaj je tudi epidemija, ki je v tem času preprečevala večino izvedb klasičnih dražb," je ključne prednosti navedla vodja projektne skupine E-dražba Jana Tomazin. Na leto naj bi izvedli okoli pet tisoč spletnih dražb.