Agencija Ninamedia je proti Janši vložila tožbo zaradi obrekovanja in razžalitve. Foto: MMC RTV SLO
Agencija Ninamedia je proti Janši vložila tožbo zaradi obrekovanja in razžalitve. Foto: MMC RTV SLO

Ninamedia je zasebno tožbo zoper takratnega premierja, danes pa predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo sprožila zaradi obrekovanja in razžalitve podjetja v intervjuju časopisa Večer, ki je bil objavljen 1. decembra 2007.

Janša naj bi ravnal protipravno, ko je med drugim dejal, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča", da "Socialni demokrati sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo" in da "Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga skuša ustvarjati". Ninamedia je trdila, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti ter dobremu imenu, zato je zahtevala 20.000 evrov odškodnine. Ljubljansko okrožno sodišče je februarja letos razsodilo, da mora Janša zaradi izjav plačati 5.000 evrov.

Z izjavami je tožeča stran po oceni okrožnega sodišča posegla v ugled in dobro ime družbe Ninamedia. Ker pa so kredibilnost, verodostojnost in objektivnost meritev javnega mnenja ključnega pomena za uspešno delovanje Ninamedie, je Janša s svojimi izjavami "nedvomno posegel v ugled in dobro ime in prestopil meje svobodnega izražanja".

Janša je želel le "opozoriti na problematiko pristranskosti agencij"
Direktor Ninamedie Nikola Damjanić je takrat izrazil zadovoljstvo nad sodbo okrožnega sodišča, Janševa zagovornica Nina Zidar Klemenčič pa se je na odločitev pritožila. Med drugim je zapisala, da namen toženca ni bil škoditi tožeči stranki, "pač pa opozoriti na problematiko pristranskosti agencij pri merjenju javnega mnenja". Vendar je višje sodišče v Ljubljani pritožbo zavrnilo in tako pritrdilo presoji sodišča prve stopnje, da obligacijski zakonik daje pravni osebi pravico do denarne odškodnine, če sta okrnjena njen ugled in dobro ime. Poleg tega je višje sodišče Janši naložilo še plačilo 325 evrov stroškov pritožbenega postopka.

Eno tožbo je Janša dobil
Ninamedia je proti Janši sicer sprožila še eno tožbo, ki pa jo je predsednik SDS dobil. Senat Okrožnega sodišča v Mariboru je namreč 9. aprila odločil, da pri obtoženčevem pogovoru za časopis Večer decembra 2007 ni šlo za kaznivo dejanje obrekovanja, zato ga je oprostilo vseh obtožb. Sodbi okrožnega sodišča je po pritožbi Ninamedie pritrdilo tudi višje sodišče v Mariboru.