Vlada je v torek sprejela intervencijski zakon, ki predvideva zamrznitev plač javnih uslužbencev, zameznitev pokojnin in socialnih transferjev. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je v torek sprejela intervencijski zakon, ki predvideva zamrznitev plač javnih uslužbencev, zameznitev pokojnin in socialnih transferjev. Foto: MMC RTV SLO

Ker se bo z zakonom predvidoma zamrznilo usklajevanje sodniških plač, to še poglablja in podaljšuje neustavno stanje, je povedala predsednica sodniškega društva Janja Roblek. Pri sodnikih gre namreč za izvršitev dveh odločb ustavnega sodišča.

Decembra bi morali sodnikom uskladiti plače
Kot smo že poročali, je vlada v torek sprejela intervencijski zakon, ki predvideva zamrznitev plač javnih uslužbencev, zamrznitev pokojnin in socialnih transferjev. Namesto uskladitve plač sodnikov, ki bi morala biti izvedena decembra, bodo tudi plače sodnikov najverjetneje zamrznjene.

Roblekova je dejala še, da zakona še niso videli, njegovo vsebino pa pozna le iz medijev. Vnaprej zato težko ocenjujejo odločitve in nadaljnje postopke. DZ bo zakon najverjetneje sprejel, ocenjuje, sodniki pa bodo nato zahtevali ustavno presojo, vsaj v delu, ki se nanaša na sodniške plače.

"Vlada takšnega intervencijskega zakona ni ponudila"
Nad vladnim intervencijskim zakonom je presenečen tudi predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Primož Suknaič, ki je dejal, da vlada na zadnjih sestankih takšnih možnosti ni predstavila ali ponudila. Na ponedeljkovem sestanku je vlada ponudila popolno zamrznitev plač v javnem sektorju, pa tudi napredovanj oziroma uskladitev plač z odločbo ustavnega sodišča ter nato intervencijski zakon, s katerim bi se funkcionarjem zmanjšale plače. Ker sta bili obe ponudbi za funkcionarje v sodni veji nesprejemljivi, so vladnim predstavnikom pojasnili, da je zanje sprejemljiva le uskladitev plač. O nadaljnjih korakih se bodo v društvu odločali, ko bodo prejeli gradivo zakona.