Minister Zalar bo februarja konkretne izračune in številke predstavil tudi sodnikom. Foto: MMC RTV SLO
Minister Zalar bo februarja konkretne izračune in številke predstavil tudi sodnikom. Foto: MMC RTV SLO
Vlada pripravlja ponudbo za sodnike

Ministrstvo za pravosodje prav tako predlaga odpravo nesorazmerij med plačami v sodstvu, odpravo sistema rednih napredovanj ter uvedbo direktorjev sodišč. Februarja bo po besedah resornega ministra Aleša Zalarja sledila tudi priprava konkretnih izračunov ter njihovo posredovanje stavkovnemu odboru slovenskih sodnikov, kar je tudi pogoj za prekinitev stavke.

Postopek naj bi bil izpeljan v mesecu dni
"Pričakujemo, da bomo ta postopek lahko izpeljali v prihodnjem mesecu dni. Zdaj med drugim čakamo tudi, da sodniki določijo svoje predstavnike, ki bodo usklajevali besedilo z vladno usklajevalno skupino," je pojasnil Zalar. Ključna izhodišča so po ministrovih besedah ta, da morajo pri prenovi plačnega sistema za pravosodne funkcionarje ostati v okviru enotnega plačnega sistema. Zalar predvideva, da bodo naredili več različic izračunov, ki bodo pripeljale tudi do več mogočih ponudb glede uvrščanja v plačne razrede.

V omenjenih izhodiščih ministrstvo predlaga višje fiksne plače, odpravo nesorazmerij med plačami sodnikov in predsednikov sodišč, odpravo sistema rednih napredovanj, primerljivost sodniških plač s plačami poslancev in ministrov ter uvedbo direktorjev sodišč.

Na dnevnem redu tudi Gaza in slovensko-hrvaški odnosi
Na dnevnem redu seje ministrskega zbora naj sicer izpostavimo še predlog za humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu Gaze zaradi posledic vojaških spopadov (vlada naj bi za to iz proračuna namenila 50.000 evrov) ter predlog razrešitve in imenovanja članov slovenskega dela mešane slovensko-hrvaške skupine mednarodnopravnih strokovnjakov za pripravo pravnega okvira za reševanje vprašanja meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

L. D./M. N.

Vlada pripravlja ponudbo za sodnike