Vladi se je junija z zaposlenimi v pravosodju uspelo dogovoriti o plačah. Foto: MMC RTV SLO
Vladi se je junija z zaposlenimi v pravosodju uspelo dogovoriti o plačah. Foto: MMC RTV SLO
Plače sodnik čakajo na potrditev poslancev

Odbor za notranjo politiko je sprejel spremembe zakonov, ki urejajo plače zaposlenih v pravosodju. Če bodo spremembe potrdili še poslanci, se bo obseg sredstev za plače sodnikov povečal za 5,8 milijona evrov.
To naj bi se zgodilo prihodnje leto, ko bo v celoti odpravljena neustavnost sodniških plač.
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pojasnila, da so bile novele pripravljene v skladu z odločbo ustavnega sodišča, upoštevane pa so tudi javnofinančne razmere. Novo temeljno načelo sistema plač sodnikov je postalo načelo večje fiksnosti plač. Predlog novele odpravlja večino dodatkov in zmanjšuje število napredovanj sodnikov.

Ministrica junija: Masa za plače ostaja nespremenjena do prihodnjega leta
Kot je znano, je vlada junija po večmesečnem usklajevanju s sodniki potrdila besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki sodnike uvršča v 47. izhodiščni plačni razred. Po takratnih besedah ministrice za javno upravo ostaja obseg sredstev za plače do 1. decembra 2010 nespremenjen, in sicer 66,8 milijona evrov bruto. Po tem pa se bo obseg sredstev za plače povečal za omenjenih 5,8 milijona evrov oz. 10 odstotkov. Neustavnost sodniških plač bodo zaradi finančne krize odpravili namreč v dveh delih; prvi del so 1. julija letos, drugi del pa bodo 1. decembra prihodnje leto.

S predlaganimi spremembami soglašajo tako sodni svet in Slovensko sodniško društvo kot državni tožilci in pravobranilci. Sprejem novel pa je podprla tudi komisija državnega sveta za državno ureditev. Rešitvi so nasprotovali v opozicijskih poslanskih skupinah.

Novele v državni zbor po skrajšanem postopku
Odbor za notranjo politiko je poleg novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju obravnaval še novelo zakona o sodniški službi, novelo zakona o državnem tožilstvu in novelo zakona o državnem pravobranilstvu. Vse novele so povezane z uskladitvijo plač javnih uslužbencev v pravosodju z odločbo ustavnega sodišča, DZ pa jih bo obravnaval po skrajšanem postopku.

Plače sodnik čakajo na potrditev poslancev