Matura, zrelostni izpit srednješolcev. Foto: MMC RTV SLO
Matura, zrelostni izpit srednješolcev. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je ob teh rezultatih dejal, da matura v letošnjem letu ni pokazala velikih odklonov glede na prejšnja leta, tako po številu super odličnjakov in po splošni oceni. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Maturo večina uspešno opravila

Državni izpitni center je na novinarski konferenci na podlagi podatkov, ki so jih posredovale šole, predstavil uradne rezultate spomladanskega roka poklicne, splošne in mednarodne mature 2011.

Ste se udeležili roka? Oglejte si svoj rezultat na RIC-u.

Od 7.138 kandidatov, ki so uspešno končali četrti letnik gimnazije in so splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 6.572 ali 92,07 odstotka, kar je primerljivo z lani, ko je bilo uspešnih 91,10 odstotka dijakov. Neuspešnih kandidatov je bilo 566 ali 7,93 odstotka. Med njimi je bilo 329 deklet (58,13 odstotka) in 237 fantov (41,87 odstotka).

V skladu z zakonom o maturi lahko opravljajo splošno maturo tudi kandidati, ki so ali bodo v letu, v katerem jo opravljajo, dopolnili najmanj 21 let, ne da bi zaključili gimnazijsko izobraževanje. Od 125 takih kandidatov, ki so opravljali maturo prvič, je bilo 22 ali 17,6 odstotka uspešnih.

Od 147 kandidatov, ki so splošno maturo opravljali prvič po uspešno opravljenem maturitetnem tečaju je bilo uspešnih 88 ali 59,86 odstotka.

Od 8.674 kandidatov, ki so poklicno maturo opravljali prvič v celoti, je maturo uspešno opravilo 7.710 kandidatov oz. 88,89 odstotka (lani 88,63 odstotka). Dijaki so bili uspešni v 89,17 odstotka, preostali kandidati pa v 87,99 odstotka.

Lukšič: Poskusna matura drugo leto neobvezna
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je ob teh rezultatih dejal, da matura v letošnjem letu ni pokazala velikih odklonov glede na prejšnja leta, tako po številu super odličnjakov in po splošni oceni. Pohvalil je vse komisije, skupine in izpitni center, ker so "odlično" opravili vse postopke, in čestital dijakom za uspeh na maturi.

"Lahko ugotavljamo, da je matura vrhunska dejavnost znotraj šolskega sistema. Tisto, kar bo drugo leto novo, je, da poskusna matura ne bo več obvezna, kar pomeni, da bodo spremembe pri celotni logistiki, verjetno pa se bodo vse šole odločile, da jo opravijo, saj tako dobijo povratno informacijo tako dijaki kot šole," je dodal.

Prijavljenih čez 9.000, navzočih 1.300 manj
Letos se je na spomladanski rok splošne mature prijavilo 9.615 kandidatov (lani 9160), izpitov pa se je udeležilo 8.336 kandidatov s 87 šol, ki so maturo opravljali iz 35 različnih predmetov. Spomladanski rok splošne mature je potekal od 1. do 24. junija. Dijaki so sicer že 7. maja pisali prvo izpitno polo, esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika.

K poklicni maturi se je na spomladanski rok prijavilo 13.890 kandidatov (lani 13.793) s 160 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij, maturo pa je dejansko opravljalo 9.591 kandidatov. Spomladanski rok poklicne mature je potekal med 30. majem in 24. junijem, dijaki pa so rezultate že izvedeli na svojih šolah.

Kandidati lahko popravljajo ali izboljšujejo rezultat s spomladanskega roka poklicne mature v skladu z veljavnimi predpisi. Ti kandidati in kandidati, ki želijo prvič opravljati poklicno maturo v jesenskem roku, so se morali prijaviti na svoji šoli najpozneje do 7. julija.

Pisni deli izpitov v jesenskem roku bodo potekali med 25. in 31. avgustom, ustni deli pa med 25. avgustom in 3. septembrom. Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku poklicne mature seznanjeni 7. septembra na svoji šoli.

Maturo večina uspešno opravila