Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju naj bi grozil tudi odvzem premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju naj bi grozil tudi odvzem premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Denar
V primeru dokazane krivde bo premoženje, ki je bilo pridobljeno protipravno, treba vrniti. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Šrot in Bavčar zatrjujeta, da se bo njuna nedolžnost pokazala na sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Ovadili Bavčarja in Šrota

Nekdanji prvi mož Istrabenza še meni, da ovadba zoper njega nima veliko opraviti s pravom. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je vpliv politike na policijo očitno tako močan, da je policija ovadbo preprosto morala vložiti. Ponovil je, da ni storil nobenega kaznivega dejanja.

Dodal je, da postajamo država, kjer se policija ne loteva resnega organiziranega kriminala, ampak se prioritetno in brez pravne podlage ukvarja z za politiko zanimivimi primeri ali točneje osebami.

Policiji se pri tem tako mudi, da dela velike napake, dodaja Bavčar. Tako je najprej hišno preiskavo opravila na napačnem naslovu. Ko pa so našli pravega, so mu zasegli in pozneje vrnili tudi steklenico konjaka, revijo Playboy, zobno ščetko in pasto za zobe, medtem ko so listine, ki naj bi jih zanimale, že imeli, je potožil Bavčar. Listine je Bavčar namreč, kot zatrjuje, po lastnih navedbah že prej izročil davčnim uslužbencem.

Dejal je še, da je bil posel, ki je predmet policijske preiskave in ovadbe družine Janković, popolnoma zakonit. "Nisem storil nobenega kaznivega dejanja niti zlorabe položaja ali pravic niti pranja denarja, očitno pa bom moral svojo nedolžnost dokazati na sodišču," je poudaril.

Šrot: Novico sem izvedel iz medijev
Nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot, ki naj bi ga kriminalisti ovadili zaradi suma pranja denarja, zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, pa je zatrdil, da dejanj, ki jih je osumljen, ni storil. Kot je zatrdil, bo to z gotovostjo dokazal na sodišču. Novico, da je policija kazensko ovadila sedem ljudi, med katerimi naj bi bil tudi sam, pa je izvedel iz medijev.

"V spektakularni policijsko-politični akciji z odmevnimi hišnimi preiskavami niso našli niti zasegli popolnoma nobenih dokumentov, ki jih že ne bi imeli. Vsi dokumenti, na katerih očitno sloni ovadba, dokazujejo, da je Pivovarna Laško v tem poslu zaslužila tri milijone evrov, od katerih je državi plačala tudi celoten davek od dobička. Sam osebno nisem imel od omenjenega posla nobenih koristi," je še dodal Šrot.
Policija še brez imen
Kot je znano, je policija kazensko ovadila sedem fizičnih in tri pravne osebe zaradi suma pranja denarja, zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Po še zmeraj neuradnih informacijah sta med njimi tudi Boško Šrot in Igor Bavčar.

Z Generalne policijske uprave so tako sporočili:"V kriminalistični preiskavi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete je policija pretekli teden podala kazensko ovadbo na Vrhovno državno tožilstvo, skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, zoper 7 fizičnih oseb in 3 pravne osebe zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, v okviru katerih je nastala več 10 milijonov evrov velika premoženjska škoda."

Ob tem so poudarili, da se kriminalistična preiskava, ki jo usmerja vrhovno državno tožilstvo, intenzivno nadaljuje, zato zaradi interesa predkazenskega postopka v tem trenutku ni mogoče posredovati več informacij. Ko bo preiskava v celoti končana, pa bodo o tem obvestili javnost.

Prejetje ovadbe so potrdili tudi v posebni skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala: "V Skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala potrjujemo, da smo v petek, 18. 12. 2009, prejeli ovadbo zoper več oseb, osumljenih kaznivih dejanj zlorabe položaja (244. člen KZ), pranja denarja (252. člen KZ) in ponareditve poslovnih listin (240. člen KZ). Več informacij vam ne moremo posredovati."

Če bo krivda dokazana, odvzem nezakonito pridobljenega premoženja
Za pranje denarja je sicer zagrožena kazen do osem let, za zlorabo položaja pa še dodatnih osem let. Če bo nekdanjima predsednikoma uprav Istrabenza, Igorju Bavčarju, in Pivovarne Laško, Bošku Šrotu, krivda dokazana, pa sledi še odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Ovadili Bavčarja in Šrota