Uran vernike prosi, naj okrepijo edinost in zaupanje, pa tudi molitve za Cerkev. Foto: BoBo
Uran vernike prosi, naj okrepijo edinost in zaupanje, pa tudi molitve za Cerkev. Foto: BoBo

Če pa se bo posameznik v skladu s svojim prepričanjem podredil sporni (in še nepotrjeni) odločitvi cerkvenih organov, in se prostovoljno preselil, pa takšne situacije ne bi mogli opredeliti kot kršitev njegovih pravic.

Urad varuha človekovih pravic
Anton Stres
"Vernikom sva hvaležna, da čutijo s Cerkvijo, s škofi in duhovniki," je skupaj z Uranom zapisal Stres. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav.

Karel Bolčina, cerkveni pravnik o tem, da je za vsa pojasnila pristojen nuncij v Sloveniji
Iniciativa bo vztrajala s podporo Uranu
Uran iz Slovenije jeseni?
Kazen za nadškofa Urana močno odmeva

Saje je sicer dejal, da je zahteva, da Uran zapusti domovino preventivni ukrep, "da se javnost pomiri" in se to vprašanje dokončno razreši. Nato naj bi se Uran znova smel vrniti v Slovenijo.

Šlo naj bi za "komunikacijski šum med njim (Uranom op. a.) in Svetim sedežem, in ko bo to pojasnjeno, se bo lahko vrnil v Slovenijo," je dejala Saje in dodal, da je Uran domnevo o očetovstvu jasno zavrnil. Saje je s tem zanikal, da so razlog ukrepa gospodarske in finančne težave nadškofij in dodal, da je postopek stekel že v času prejšnjega nuncija v Sloveniji.

Govorice niso potihnile
Uran je sicer za razrešitev s položaja ljubljanskega nadškofa zaprosil sam, zaradi zdravstvenih težav, po Sajetovih besedah pa so se "vzporedno razširile govorice o očetovstvu, kar je zanikal, a so se še naprej širile". Uran se je, da bi se "javnost pomirila", po naročilu, kot je dejal Saje, umaknil iz javnosti in nima več velikih slovesnosti, kar pa naj ne bi pomenilo, da ne sme več maševati.

Stres in Uran skupaj končala ugibanja in potrdila odhod
Tako nadškof Anton Stres kot upokojeni nadškof Alojz Uran pa sta v skupnem pismu potrdila, da je Uran iz Vatikana "v pokorščini" prejel navodilo, naj se začasno umakne iz Slovenije.

Kot sta zapisala v izjavi za javnost, obžalujeta, da se je v javnosti pojavilo "toliko različnih domnev, ki so med katoliškimi verniki in v celotni javnosti sprožile nemir in nezaupanje".
Obžalujeta tudi, da so to nelagodje "nekateri izkoristili za ponovno izražanje svojih nestrpnosti in predsodkov" do Katoliške cerkve.
Potrdila sta, da je Uran v dozdajšnjih pogovorih v Vatikanu "v pokorščini" sprejel navodilo, da se v bližnji prihodnosti umakne iz Slovenije. V tem ne vidita kršitve človekove pravice do bivanja v domovini, ampak spoštovanje pravice Cerkve, da klerikom zapove kraj bivanja.
Stres in Uran vernike prosita, da ohranijo edinost in zaupanje ter okrepijo svoje molitve za Cerkev.
Zakaj takšen ukrep?
Prvič v zgodovini Slovenije je kakšnega nadškofa doletela kazen, da mora zapustiti domovino. To je upokojenemu ljubljanskemu nadškofu Alojziju Uranu z dekretom naložila Kongregacija za škofe iz Rima. Vzroki, zakaj mora oditi, pa so kljub izjavi dveh nadškofov do nastopa Sajeta na TV Slovenija ostali zaviti v tančico skrivnosti.
Nuncij odsvetuje pobude za Urana
Uran je med ljudmi zelo priljubljen, zato ta odločitev vzbuja številna vprašanja. Na družabnih omrežjih pa so se pojavile pobude v podporo nadškofu. V Civilni iniciativi za Podporo Uranu so začeli zbirati podpise pod peticijo, s katero bi preprečili njegov izgon v tujino. Toda po poročanju TV Slovenija apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz Uranovim privržencem svetuje, naj vsakršno pobudo za nekdanjega nadškofa v njegovo dobro opustijo.

Odšel naj bi v Trst
V krogih blizu nadškofa so potrdili, da naj bi ga premestili v eno od ustanov v Trstu, kjer trenutno urejajo še zadnje podrobnosti njegove nastanitve. Odločitev je Urana zelo prizadela, vendar se je za odhod odločil, da ne bi povzročil razdora znotraj slovenske Cerkve. Vsaj tako je v oznanilih župljanov zapisal duhovnik in Uranov sorodnik Vlado Bizant.

Vrh slovenske Cerkve molči
Vrh slovenske Cerkve še vedno molči o dejanskih vzrokih, zato o tem ostajajo le ugibanja. Največkrat se pojavljajo namigi, da naj bi Uran imel dva odrasla otroka in po poročanju Večera se je zaradi tega v Vatikanu že zagovarjal. "Pošalil se je, da so mu že velik otrok našteli, ampak še nobenega po imenu," je za TV Dnevnik povedal duhovnik Bizant, v oznanilih pa zapisal, da se je Uran pripravljen soočiti z vsakim, ki trdi, da je njegov potomec.
Odločitev, da mora nadškof zapustiti državo, je sicer po mnenju poznavalcev cerkvenega prava huda kazen, a ni dosmrtna. Če 'grešnik' izkaže, da je spremenil svoj način življenja, jo lahko tudi prekličejo in mu dovolijo vrnitev v domovino.

Pri varuhu človekovih pravic so poudarili, da so glede Uranovega primera prejeli večje število pobud in vprašanja, niso pa prejeli verodostojnih informacij, na podlagi katerih bi lahko oblikovali stališče. Poleg tega njihov urad obravnava kršitve oblastnih organov, ne pa civilne družbe, poudarjajo v izjavi za javnost. V splošnem lahko zgolj poudarijo, "da nobena organizacija civilne družbe ne more odločati, kako bo posameznik uresničeval svojo pravico do svobode gibanja". Če pa se posameznik takšni odločitvi podredi v skladu s svojimi prepričanji, ne gre za kršitev njegovih pravic.


Bolčina: Nihče nič ne ve
Cerkveni pravnik Karel Bolčina je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da o dekretu o umiku upokojenega nadškofa Alojzija Urana iz Slovenije "nihče nič ne ve". Zato tudi ni prepričan, da ta dekret sploh obstaja. Po njegovem mnenju so to lahko samo govorice. Kot je ocenil, je to lahko tudi razlog, da Slovenska škofovska konferenca o tem molči. Za pojasnila o tem, kaj se je dejansko zgodilo, je po pojasnilih Bolčine pristojen apostolski nuncij.

"Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav," je poudaril Bolčina.

"Niti ni tako huda kazen"
Kot sicer pojasnjuje, prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju, ki naj bi doletela Urana, niti ni tako huda kazen. Po njegovih ocenah je najstrožji ukrep v Cerkvi odvzem duhovniške službe in suspenz iz kleriškega stanu.

Kdaj se uporabi takšna kazen?
Prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju pa po navedbah Bolčine v Cerkvi med drugim uporabijo v primerih, ko nekdo uči v nasprotju s krščanskim naukom, ko gospodarsko slabo upravlja škofijo, ko se aktivno vmešava v politiko ali tudi v primerih, povezanih s človekovim dostojanstvom, ki se nanašajo na spolnost, splav, trpinčenje ali umor.

Na vprašanje, kaj se zgodi, če nekdo takega ukrepa ne upošteva, odgovarja, da v Cerkvi nimajo policije ali ječ, vendar so vsi obljubili pokorščino.

Če pa se bo posameznik v skladu s svojim prepričanjem podredil sporni (in še nepotrjeni) odločitvi cerkvenih organov, in se prostovoljno preselil, pa takšne situacije ne bi mogli opredeliti kot kršitev njegovih pravic.

Urad varuha človekovih pravic

Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav.

Karel Bolčina, cerkveni pravnik o tem, da je za vsa pojasnila pristojen nuncij v Sloveniji
Iniciativa bo vztrajala s podporo Uranu
Uran iz Slovenije jeseni?
Kazen za nadškofa Urana močno odmeva