Če bi ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o referendumu, bi s tem zadržalo zbiranje podpisov in Slovenija 2. aprila ne bi mogla sprejeti protokola za vstop Hrvaške v Nato. Foto: MMC RTV SLO
Če bi ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o referendumu, bi s tem zadržalo zbiranje podpisov in Slovenija 2. aprila ne bi mogla sprejeti protokola za vstop Hrvaške v Nato. Foto: MMC RTV SLO

Generalna sekretarka na sodišču Jadranka Sovdat je povedala, da bo sodišče v prihodnjih dneh odločalo o pobudi SSN-ja, naj do svoje končne odločitve zadrži zbiranje podpisov volivcev za referendum o potrditvi protokola o vstopu Hrvaške v Nato. V tem času bo tudi znano, ali po oceni ustavnega sodišča stranka izkazuje pravni interes, poroča Radio Slovenija.

Če bo sodišče ugotovilo, da pravnega interesa ni, bo pobudo zavrnilo, v nasprotnem primeru pa bo najprej odločalo o predlogu za zadržanje zbiranja podpisov in o tem, ali sprejme pobudo in začne postopek za oceno ustavnosti. SSN je predlagalo postopek za presojo ustavnosti za tretji odstavek 12. a člena zakona, drugi in tretji odstavk 16. člena, 16. a in 16. b člena ter II. poglavja zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Na vprašanje, ali lahko zadeve v dneh do 26. marca, ko se izteče rok za zbiranje podpisov, spremenijo tok dogodkov, pa je Sovdatova dejala, da bi "nedvomno lahko ustavno sodišče v tem času zadržalo izvrševanje zakona, kakšne posledice pa bi to imeli, je pa stvar nadaljevanja."

Če ustavno sodišče zadrži zbiranje podpisov, se načrt slovenske politike ne bi izšel. Zbiranje podpisov se namreč izteče 26. marca, nato začne teči sedemdnevni rok preverjanja podpisov, 2. aprila pa bi Slovenija lahko, če SSN ne bi zbral 40.000 podpisov, sprejela protokol o vstopu Hrvaške v Nato. To bi bilo le dan pred začetkom pristopne konference, ki bo 3. aprila.

Kot je znano je Stranki slovenskega naroda v 10 dneh uspelo zbrati nekaj manj kot 1.000 podpisov, tudi sicer pa naj bi zbiranje potekalo prepočasi, da bi jim do 26. marca uspelo zbrati 40.000 potrbnih podpisov.

A. M.