Z neudeležbo na volitvah volivci oddajo svoj glas stranki, za katero si najmanj želijo, da bi diktatorsko reševala sedanjo hudo krizo v naslednjem parlamentarnem mandatu, pravita govornika Stanovnik in Lokarjeva. Foto: Aleš Nanut
Z neudeležbo na volitvah volivci oddajo svoj glas stranki, za katero si najmanj želijo, da bi diktatorsko reševala sedanjo hudo krizo v naslednjem parlamentarnem mandatu, pravita govornika Stanovnik in Lokarjeva. Foto: Aleš Nanut
Sonja Lokar
„Na mizi so računi za dvajset let napačnih odločitev. Prišli so računi za denacionalizacijo v naravi, tajkunsko privatizacijo, za znižanje davkov najbogatejšim, za preplačane nesposobne menedžerje, za nesmiselne in potratne privatizacije v zdravstvu, za uničene javne stanovanjske politike, za vrtoglave in s korupcijo začinjene naložbe v asfalt in zidove javnih zgradb ter nakupe vojaške opreme,“ je naštevala Lokarjeva. Foto: Aleš Nanut

V Dobrniču, kjer je 16. in 17. oktobra 1943 potekal prvi kongres Slovenske protifašistične ženske zveze, so priredili 68. spominsko srečanje. Slavnostni govornik Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja, je poudaril, da je bil Tito komandant padlih partizanov in vseh borcev, "ki so izbrali pot časti, ker so dobro razmislili, kam pelje pot sramote".

Udeležence srečanja je zato pozval, da se udeležijo predčasnih državnozborskih volitev in na njih povedo "velmožem in svetu, kaj sta slovenska čast in dostojanstvo".

V Sloveniji vlada strankokracija
Za njim je na volitve pozvala tudi Sonja Lokar, zagovornica ženske participacije v politiki in predstavnica številnih organizacij za enakopravnost spolov. Po njenih besedah je "največji slovenski problem blokada kolektivne inteligence, ki je posledica resnega pomanjkanja demokracije". Stanje v državi je označila za strankokracijo in dodala, da so vse slovenske stranke dokončno postale združbe prikritih lobistov, ki jim načelujejo avtokratski, samovoljni predsedniki.

"Če ne gre drugače, si zatisnite nos, a pojdite volit"
Tako organizirana strankokracija je postopoma sprivatizirala ali politično skopila medije, zasužnjila in na rob izrinila nepokorne strokovnjake ter podkupila ali zatrla organizirano neodvisno civilno družbo. S tem so bili po besedah Lokarjeve uničeni temeljni pogoji za vzpostavitev kolektivne inteligence, ki bi omogočila doseči družbeno soglasje o tem, v čem je bistvo zdajšnje krize in kako jo čim manj boleče preseči.

"Ti, ki so dvigali roke za napačne odločitve in z njimi celo obogateli, nam sedaj pravijo, da je jedro naših težav v preveč plačanih in zavarovanih delavcih in javnih uslužbencih, v predragih in preštevilnih upokojencih, v preradodarnih pravicah bolnikov in invalidov ter tistih, ki so jih potisnili v množično revščino in brezposelnost. Ti pravijo, da je potrebno zatisniti pasove," je poudarila.

Priložnost za okrepitev demokracije so po njenem mnenju volitve, volilna abstinenca pa je vzrok, da na teh zmagajo stranke, ki si jih ljudje, ki ne volijo, najmanj želijo. "Če ne gre drugače, si zatisnite nos, a pojdite volit," je dodala.

Prišlo je nekaj delegatk prvega zbora
Na slovesnosti se je po podatkih organizatorjev zbralo 3.000 ljudi, med njimi tudi nekaj delegatk prvega zbora. Predsednica Društva Dobrnič Danica Simšič je dogodek izpred 68 let označila za "cvet uporniške moči in energije in kot edinstven dogodek, ne le v evropski, ampak svetovni zgodovini, saj so se ženske zbrale v okupirani državi na svojem kongresu in se postavile zase in za svoj narod“. Dodala je, da ne smejo dovoliti, da bi katera izmed ustavnih odločb spreminjala zgodovinske resnice.