Foto:
Foto:

Starši namreč še niso dobili odgovora na svoje zahteve. Po njihovih trditvah so odnosi med romskimi in ostalimi otroki ter njihovimi učitelji vse bolj problematični. Zato so zbrali 400 podpisov pod zahtevo, naj se romski otroci enakomerno razporedijo po vseh šolah v novomeški občini. Zahtevajo tudi zamenjavo vodstva šole.

V OŠ Bršljin je 626 učencev, od tega 86 romskih. Starši menijo, da sta se poslabšala počutje in varnost otrok, zaradi tega pa je tudi slabše pridobivanje znanja.

Starši svoje zahteve, ki so jih predstavili na začetku februarja, utemeljujejo tudi z opozarjanjem na konflikte med učenci, menijo pa tudi, da so pravice in dolžnosti neenake. V vodstvu šole niso želeli komentirati odločitve skupine staršev.

Dogajanje se je zaostrilo po napadu sorodnikov romskega otroka na učitelja bršljinske osnovne šole sredi januarja. V zadnjih mesecih naj bi bilo več sporov med romskimi in neromskimi otroki. Rok za izpolnitev zahtev je bil 1. marec.

V Mestni občini Novo mesto so nad takšno odločitvijo presenečeni, saj so v zadnjih 14 dneh imeli več sestankov na to temo. Ker je tudi minister za šolstvo Milan Zver pred dnevi obljubil, da bo zaradi omenjene problematike v kratkem obiskal Novo mesto, so odločitve staršev nerazumljive, še menijo na občini.