Sindikat železniškega prometa je odpovedal tretjo zaporedno stavko. Foto: RTV SLO
Sindikat železniškega prometa je odpovedal tretjo zaporedno stavko. Foto: RTV SLO
Ivan Šenkiš, predsednik Sindikata železniškega prometa
Šenkiš ponudbo vodstva SŽ-ja ocenjuje kot korak v pravo smer. Foto: RTV SLO
Jože Jurkovič, Generalni direktor SŽ-ja
Jurkovič opozarja pred prehitrim spreminjanjem plačnega sistema. Foto: RTV SLO

V sindikatu so namreč predlog poslovodstva Slovenskih železnic o uresničitvi stavkovnih zahtev, tudi najtežjih, ocenili kot korak bližje izpolnitvi posameznih zahtev.

Predsednik sindikata Ivan Šenkiš pojasnjuje, da so se za preklic stavke odločili v znak dobre volje glede možnosti, ki bi se lahko nakazale v nadaljevanju pogajanj.

Dodal je, da bi lahko bile predlagane rešitve vodstva SŽ-ja z vidika časovnih okvirjev sprejemljive, saj se tudi v sindikatu zavedajo, da določenih zadev ni mogoče rešiti čez noč.

Ker pa ponujeno še ne omogoča končnega dogovora, sindikat poziva k nadaljevanju pogajanj. Sindikat je že dve zaporedni sredi izvedel opozorilno stavko, za prihodnji ponedeljek pa je napovedal celodnevno stavko.

Komisija za rešitev plačnih nesorazmerij
Vodstvo SŽ-ja je v predlogu sindikatu predlagalo tudi rešitev za dve najtežji stavkovni zahtevi, odpravo plačnega nesorazmerja in dodatka za zaposlene na mejnih postajah.

Glede plačnega sistema vodstvo predlaga, da se sporna vprašanja rešujejo v okviru celovite prenove sistema. Tako naj bi bila ustanovljena posebna skupina, sestavljena iz predstavnikov vseh reprezentativnih sindikatov in poslovodstva, ki bi pregledala stanje in v 60 dneh predlagala odpravo nesorazmerij.

O dodatku za zaposlene na mejnih postajah pa poslovodstvo predlaga, da jih rešijo v pogajanjih o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe dejavnosti železniškega prometa, ki so jih začeli v ponedeljek. Vodstvo predlaga, da se dodatek črta iz t. i. priloge pet. Vendar pa takšna sprememba zahteva soglasje vseh reprezentativnih sindikatov.

Jurkovič: Drezanje v plače nevarno
Generalni direktor SŽ-ja Jože Jurkovič opozarja, da bi morali pred stavko izkoristiti vse možnosti socialnega partnerstva. Obenem je znova zanikal navedbe, da sindikat zahteva le majhna sredstva in da bi lahko stavko preprečili z razmeroma majhnimi stroški.

Vsak poseg v plače bi povzročil nesorazmerje do drugih delavcev, opozarja Jurkovič in pojasnjuje, da so se s pogajanji o tarifni prilogi kolektivne pogodbe za letos stroški dela povečali za okoli 1,3 milijarde tolarjev.

Generalni direktor je še ocenil, da stavka prejšnjo sredo ni povzročila več škode kot pred 14 dnevi, je bila ocenjena na okoli 13 milijonov tolarjev.