Pripravam na splošno stavko se pridružuje tudi Pergam. Foto: BoBo
Pripravam na splošno stavko se pridružuje tudi Pergam. Foto: BoBo

Priprave na splošno stavko zaradi napovedane zamrznitve minimalne plače in nesodelovanja sindikatov pri sprejetju te odločitve je v petek začelo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. V ponedeljek sta se pobudi pridružila tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Stanje socialnega dialoga v državi je obravnavalo tudi predsedstvo Pergama. Poudarilo je, da izključevanja sindikatov iz postopkov oblikovanja in sprejemanja ukrepov in zakonodajnih rešitev ne bodo več dopuščali. Vladni predlog o zamrznitvi minimalne plače je bil ob vseh kršitvah pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) še zadnja kaplja čez rob, so sporočili po seji.

Sorodna novica Štrukljeva konfederacija sindikatov začenja priprave na stavko: "Socialnega dialoga ni več."

V Pergamu zahtevajo, naj se predlog zamrznitve višine minimalne plače iz osnutkov interventnih zakonov umakne. Sklene naj se tudi dogovor o politiki plač v javnem in zasebnem sektorju oz. splošna kolektivna pogodba za gospodarstvo, odločitve in predlogi zakonov s področja delovanja ESS-ja pa naj se dosledno oblikujejo v socialnem dialogu, in nikakor ne brez sodelovanja sindikatov.

Prav tako zahtevajo umik predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu iz zakonodajnega postopka.

O datumu stavke, načinu njene izvedbe in drugih sindikalnih dejavnostih se bo Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam usklajevala z drugimi sindikalnimi centralami. Glede na to, da imajo zaposleni v posameznih dejavnostih tudi specifične težave, niso izključene tudi morebitne dodatne zahteve, ki iz teh okoliščin izvirajo, so še dodali v Pergamu.

O problematiki določbe zakona o minimalni plači, po kateri se bo 1. januarja 2021 uveljavila nova formula za njen izračun, bo sicer ESS razpravljal v petek. Delodajalci opozarjajo, da bi spoštovanje te določbe močno obremenilo stroške dela že tako prizadetih podjetij zaradi epidemije covida-19, zato naj bi sedmi protikoronski zakon predvidel začasno zamrznitev višine minimalne plače.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije začenja zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Kot opozarjajo, so njihovi člani izčrpani, ponižani in na robu potrpežljivosti. "Če ne gre drugače, bomo ustavili delo," napovedujejo. Med drugim še vedno čakajo na izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah in dodatka za posebne obremenitve.

Kot so iz sindikata sporočili po seji izvršilnega odbora, je ponižanja njihovim članom dovolj. Kritični so tako do še vedno nepriznanih okužb z novim koronavirusom na delovnem mestu kot tudi ignorance resornih ministrstev za zdravje in za delo do predstavnikov zaposlenih.