Odstranjevanje posledic napadov v Sumiju. Foto: Reuters
Odstranjevanje posledic napadov v Sumiju. Foto: Reuters

Po navedbah vojaške uprave Sumija sta bila med ranjenimi v napadu tudi otroka, in sicer dveletna deklica in osemletni deček. V napadu je bilo poškodovanih nekaj stanovanjskih poslopij in avtomobilov, je vojaška uprava sporočila na Telegramu.

V ruskem obstreljevanju Hersona in 18 drugih naselij istoimenske oblasti je bil v zadnjih 24 urah ubit en človek, devet ljudi pa ranjenih, je sporočil vojaški guverner Oleksandr Prokudin.

Po njegovih besedah je ruska vojska med drugim obstreljevala infrastrukturni objekt in zdravstvene ustanove, je na spletni strani poročal Ukrinform. V napadu so bili poškodovani stanovanjski objekti, pa tudi plinovod, poslovne stavbe, skladišča in avtomobili.

Iz Kijeva pa poročajo o eksploziji, katere vzroki še niso znani. Po navedbah kijevskih oblasti so umrli trije ljudje, pod ruševinami dvonadstropne stavbe pa bi bilo lahko še več ljudi. Eksplozija je odjeknila v podjetju avtomobilske industrije, so dodali po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Reuters pa je poročal, da so v ruskem obstreljevanju vasi Čerkaske v Doneški oblasti umrle tri ženske, ranjen je bil moški, poškodovanih pa je bilo vsaj devet hiš in avtomobilov.

Ukrajinska vojska je sicer davi sporočila, da je njena zračna obramba odbila številne ruske napade, pri tem pa uničila 15 od 23 brezpilotnih letalnikov in eno od štirih raket. Tarča napadov naj bi bile Odeška, Harkovska in Dnipropetrovska oblast.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je glede ruskih napadov znova pozval Zahod, naj Ukrajini dobavi več protiletalskih sistemov in raket. Kot je dejal davi, je Rusija samo v zadnjem tednu na Ukrajino izstrelila več kot 800 bomb, skoraj 300 letalnikov ter več kot 60 različnih vrst raket, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Letalniki vdrli v romunski zračni prostor

Reuters poroča, da Romunija išče morebitne delce letalnikov, ki so med nočnim ruskim napadom na Ukrajino kršili njen zračni prostor. Romunija ima namreč z Ukrajino 650-kilometrsko mejo, ki je ob Donavi oddaljena le nekaj sto metrov od ukrajinskih rečnih pristanišč, ki so bila že večkrat tarča ruskih napadov z letalniki.

Med napadom je "sistem radarskega nadzora identificiral in sledil poti brezpilotnega letalnika, ki je vstopil v romunski zračni prostor in nato izstopil proti Ukrajini“, je romunsko obrambno ministrstvo zapisalo v izjavi. Romunija je za spremljanje napada aktivirala dve bojni letali F-16.

Prebivalce jugovzhodnih romunskih okrožij Tulcea in Constanta pa so opozorili, naj se zavarujejo. "Na podlagi podatkov je obstajala možnost udara na romunskem ozemlju, in sicer na nenaseljenem območju v bližini vasi Periprava,“ je dodalo ministrstvo, ki je preiskalo območje.

Romunski poslanci še niso sprejeli zakonodaje, ki bi državi omogočala sestrelitev brezpilotnih letalnikov, ki v mirnodobnem času vdirajo v zračni prostor države, načrtujejo pa, da bodo to kmalu storili.

"Na terenu ni bilo resnih težav," je v nedeljo po posvetovanju z obrambnim ministrom novinarjem povedal romunski premier Marcel Ciolacu in dodal, da se bodo napadi nadaljevali: "Imamo vojno na meji."

Ukrajinski letalniki spuščajo termit na ruske položaje

Ameriška televizijska mreža CNN pa je v soboto poročala, da naj bi ukrajinska vojska začela uporabljati letalnike s staljeno kovino. Gre za tehnologijo, ki jo je konec 19. stoletja razvila Nemčija, aktivno pa so jo uporabljali v prvi in drugi svetovni vojni.

Vrsta videoposnetkov, objavljenih na družbenih omrežjih, vključno s Telegramom ukrajinskega obrambnega ministrstva, prikazuje nizkoleteče letalnike, ki spuščajo staljeno mešanico aluminijevega prahu in železovega oksida, imenovano termit, na ruske položaje. Ta zmes lahko po poročanju medijev hitro zažge drevesa in rastlinje.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem objavilo, da so njihove sile zavzele Novogrodivko v Donecku na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile še naprej napredujejo proti strateškemu mestu Pokrovsk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi kot glavni cilj agresije proti Ukrajini navedel zavzetje Doneškega bazen na vzhodu države.

Latvija in Romunija poročata o incidentih z domnevno ruskimi brezpilotnimi letalniki

Članici Nata Latvija in Romunija, ki mejita na Ukrajino, sta poročali o incidentih z domnevno ruskimi brezpilotnimi letalniki. Riga je sporočila, da je na latvijsko ozemlje strmoglavil vojaški dron, in opozorila na povečanje števila kršitev zračnega prostora, kar so obsodili tudi pri zvezi Nato.

Latvijsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je domnevno ruski dron priletel v njihov zračni prostor iz Belorusije in strmoglavil v občini Rezekne. Pojasnilo je, da incident preiskujejo, obvestili pa so zvezo Nato.

Tudi Romunija je sporočila, da je ruski dron ponoči preletel romunsko ozemlje, preden je ponovno vstopil v ukrajinski zračni prostor. Bukarešta je ostro obsodila "ponovno kršitev", ki so jo povzročili "nezakoniti napadi" Moskve.

Po navedbah romunskega obrambnega ministrstva sta dve bojni letali F-16 vzleteli, da bi dron opazovali. Vojska je na nenaseljenem območju obmejnega kraja Periprava sprožila iskanje morebitnih ostankov drona.

Na incidente so se odzvali tudi pri Severnoatlantskem zavezništvu. "Nato obsoja nočno kršitev ruskega zračnega prostora v romunskem zračnem prostoru. Čeprav nimamo nobenih informacij, ki bi kazale na namerni napad Rusije na zaveznike, so ta dejanja neodgovorna in potencialno nevarna," je dejal namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana, ki prihaja iz Romunije.

Ukrajina je pred tem danes poročala o številnih ruskih napadih z droni in navedla, da so nekateri vstopili tudi v zračni prostor Belorusije.