Čas za prijavo na razpis je do 22. avgusta. Foto: EPA
Čas za prijavo na razpis je do 22. avgusta. Foto: EPA

Javni razpis sta v petek objavila ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter javni sklad RS za razvoj kadrov. Vreden je 19 milijonov evrov, iz naslova Evropskega socialnega sklada pa ga delno financira Evropska unija.

Na razpis se lahko prijavijo prijavitelji, ki so subjekti spodbujanja razvoja na regionalni ravni ali pravne osebe, na katere je bila prenesena pristojnost teh subjektov, pa tudi samoupravne lokalne skupnosti. Prijave zbira Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije do 22. avgusta.

Kot pojasnjujejo na javnem skladu, je predmet razpisa posredno sofinanciranje kadrovskih štipendij nosilcem enotnih regijskih štipendijskih shem ali samoupravnim lokalnim skupnostim. Izbrani upravičenci bodo na osnovi potrjenega programa izvedli postopek dodeljevanja kadrovskih štipendij dijakom in študentom na posameznem izobraževalnem programu od leta 2008/2009 do konca izobraževanja.

Za višjo raven izobrazbe in zaposlenosti
Kot še navajajo, bodo s posrednim sofinanciranjem kadrovskih štipendij delodajalcem v regijah zagotovili ustrezno kvalificirane kadre za prenos novih znanj in tehnologij v smeri pospešitve razvoja izdelkov in storitev. Uskladiti želijo razmerja med ponudbo in potrebami po kadrih v posamezni regiji, dvigniti raven izobrazbene strukture, znižati strukturno brezposelnost in spodbuditi razvoj kadrovskega štipendiranja podjetij.