Dorjan Marušič je bil generalni sekretar na ministrstvu za zdravje v času, ko je tega vodil Dušan Keber, pa tudi pod prejšnjo vlado, ko je bil minister za zdravje Andrej Bručan. Foto: MZ
Dorjan Marušič je bil generalni sekretar na ministrstvu za zdravje v času, ko je tega vodil Dušan Keber, pa tudi pod prejšnjo vlado, ko je bil minister za zdravje Andrej Bručan. Foto: MZ
Bojan Kontič
Pahorjev kandidat trenutno nima soglasne podpore v PS SD-ja, ocenjuje vodja poslancev največje koalicijske stranke Bojan Kontič. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
V DeSUS-u niso zadovoljni z Marušičevo kandidaturo. Očitajo mu namreč preveč številno podeljevanje koncesij v času prejšnje vlade. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Ministrstvo za zdravje
Zdajšnji minister Borut Miklavčič je 10. marca sporočil, da bo ministrstvo vodil še en mesec. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Borut Miklavčič se namerava umakniti zaradi zdravstvenih težav. Foto: MMC RTV SLO
Marušič kandidat za ministra
Pahorjev kandidat je Marušič

Pahor je na novinarski konferenci pojasnil, da se zaveda, da predlaga kontroverznega kandidata in da bo ta kandidatura sprožila veliko komentarjev. Dodal je, da ni človeka "velikega kalibra", ki ne bi bil kontroverzna osebnost. Po njegovih besedah ima Marušič izkušnje in vizijo, vsak tak človek pa "naleti na koga, ki ima kritične pripombe".

Pahor: Vem, da gre za kontroverznega kandidata
Premier je tudi povedal, da je glede Marušiča že govoril z vsemi predsedniki koalicijskih strank in da bo kandidaturo uradno predlagal na torkovem kolegiju vlade. Naslednji teden pa bo Marušič opravil še pogovore z vodji PS-ja koalicijskih strank in s koalicijskimi člani odbora za zdravje, nato pa bo premier kandidaturo tudi vložil v DZ.

Premier bo Marušiču tudi dal možnost, da pove, kaj v zakonu o zdravstveni dejavnosti podpira in česa ne ter kaj predlaga kot alternativo. Pri tem je Pahor znova zatrdil, da je njegov cilj dati pomen javnemu zdravstvu, hkrati pa ne želi omejevati zasebne pobude. Ob tem je pozdravil sprejetje zdravstvene reforme v ZDA. Po njegovih besedah je to zgodovinski dogodek in pomemben vrednostni prelom v eni največjih držav na svetu, in to v smeri javnega zdravstva.

Marušič: Sem nadstrankarski kandidat
Marušič pa je na novinarski konferenci povedal, da je dolgo omahoval, preden je dal soglasje za kandidaturo. Dolg premislek si je vzel za to, ker je potreboval čas, da je razmislil, ali ima dovolj znanja za to funkcijo, da vtisne pečat v zdravstvo. Sam si želi, da bi zdravje postalo prva vrednota državljanov in državljank Slovenije. Zavzel se je tudi za nadgradnjo sedanjega javno-zasebnega partnerstva, prav tako bodo po njegovem mnenju na področju zdravstvene zakonodaje verjetno potrebni kompromisi.

Novi kandidat za ministra za zdravje je ob tem zatrdil, da je nadstrankarski kandidat in da je na področju zdravstva potrebno sodelovanje vseh v slovenski družbi, tudi vseh slovenskih strank. Prepričan je tudi, da slovenski zdravniki ne delajo premalo, ampak primerno.

Kontič: Marušič nima soglasne podpore v PS SD-ja
Znani so že odzivi večine parlamentarnih strank. Kot je pojasnil vodja PS SD-ja Bojan Kontič, v njihovi stranki čakajo Marušičevo predstavitev v njihovi poslanski skupini, na podlagi te predstavitve pa se bodo tudi odločili o podpori. Dodal pa je, da "skoraj zanesljivo lahko trdim, da soglasne podpore ta kandidat v poslanski skupini Socialnih demokratov nima".

Po Kontičevih besedah gredo pomisleki poslanske skupine na stališče kandidata do odnosa med javnim ter zasebnim in koncesioniranim zdravstvom. Po njegovem je pomembno sporočilo, ali bodo nadaljevali z zastavljeno zdravstveno reformo, zato bo kandidat "moral pojasniti svoja stališča do te reforme tudi na konkretnih primerih, tudi na javno-zasebnem partnerstvu, tudi glede podeljevanja koncesij, glede strokovnega nadzora, glede vloge ministrstva za zdravje in hkrati tudi glede zdravniške zbornice".

V poslanskih skupinah Zaresa in LDS-a se o podpori Marušiču še niso odločili. Vodja PS Zaresa Cveta Zalokar Oražem sicer meni, da je kandidat primeren, upa pa, da bo novi minister vnesel nekoliko drugačne poglede glede zdravstvene reforme. Vodja PS LDS-a Borut Sajovic pa je dejal, da bi radi pred odločitvijo glede podpore slišali še kandidatova stališča v zvezi s spremembo zakonodaje s področja zdravstva oziroma tako imenovano zdravstveno reformo.

Najmanj so zadovoljni v DeSUS-u. Kot je za MMC povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, z izbiro niso preveč zadovoljni. Po Erjavčevih besedah niso zadovoljni z Marušičevim delom, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje v Janševi vladi. Razlog za nezadovoljstvo je podeljevanje koncesij.

"Največ koncesij je bilo podeljenih ravno v času, ko je bil Marušič državni sekretar pri ministru Andreju Bručanu. V DeSUS-u smo bili mnenja, da lahko tako nekritično podeljevanje koncesij ruši javno zdravstvo," je pojasnil Erjavec. Dodal pa je, da bo vodstvo stranke in poslanska skupina z Marušičem opravila pogovor. "Bomo videli, kaj bo tam povedal, kakšen bo njegov koncept in odnos do predlaganih reform in na podlagi tega se bomo odločili. Zanekrat pa smo zelo zadržani do predloga," je še dejal predsednik DeSUS-a.

Tudi v opozicijskem SLS-u so pojasnili, da bodo odločitev glede podpore sprejeli po sami predstavitvi kandidata. Po oceni vodje PS SLS-a Jakoba Presečnika je Pahorja odločitev za Marušiča pozitivna. Predsednik SNS-a in vodja njene poslanske skupine Zmago Jelinčič pa je povedal, da ne more odgovoriti, ali Marušiča v SNS nameravajo podpreti ali ne. Kot je pojasnil, bi jih lahko v tem primeru kdo iz koalicije obdolžil, da trgujejo in "da se podkupujemo oziroma da dajemo podpkupnino".

Pahor o kmetijskem ministru v torek
Predsednik vlade je na novinarski konferenci še povedal, da se je danes pogovarjal tudi s kandidatom za novega kmetijskega ministra, poslancem SD-ja Jankom Vebrom, v torek bo te pogovore končal in sporočil odločitev glede kandidata za ministra.

Marušič na ministrstvu že pod Bručanom in Kebrom
Dorjan Marušič
je bil generalni sekretar na ministrstvu za zdravje v času, ko je tega vodil Dušan Keber, pa tudi pod prejšnjo vlado, ko je bil minister za zdravje Andrej Bručan. Zdaj je svetovalec generalnega direktorja na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Preden je prvič prišel na ministrstvo, je bil strokovni direktor izolske bolnišnice.

Marušič je bil član DeSUS-a, zdaj ni član nobene stranke
Marušič je bil od leta 2005 do leta 2007 član DeSUS-a, zdaj pa ni včlanjen v nobeno politično stranko. Kot kandidata za ministra za zdravje so ga omenjali že pred letom in pol, ko se je sestavljala zdajšnja vlada.

Miklavčiča lani zadela kap
En kandidat za ministra za zdravje je ponudbo že zavrnil. Minister v odhodu Borut Miklavčič je namreč premierju Borutu Pahorju predlagal strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kendo, a se je ta odločil, da bo ostal zavezan vlogi strokovnega direktorja.

Borut Miklavčič ministrstvo zapušča zaradi bolezni. Avgusta lani ga je zadela možganska kap, konec februarja pa je bil zaradi utrujenosti spet v bolnišnici. Pahor je takrat dejal, da ministra ne bo več prosil, da vodi tako zahteven resor, zato je Miklavčič v začetku marca napovedal, da bo na položaju zaradi zdravstvenih težav ostal največ en mesec.

Marušič kandidat za ministra
Pahorjev kandidat je Marušič