Nova ministra? Foto: MMC RTV SLO/DZ
Nova ministra? Foto: MMC RTV SLO/DZ
Iskanje novih ministrov še v teku

Janko Veber in Dorjan Marušič kandidata za ministra za zdravje in kmetijstvo? Ne še, pravi premier, ki se z obema le pogovarja. Ne eden ne drugi ne uživata podpore cele koalcije.

Ne župan občine Kočevje in poslanec SD-ja Veber ne svetovalec na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marušič namreč še nista dala soglasja glede ministrskega izziva, je ob obisku družbe Revoz v Novem mestu pojasnil predsednik vlade Pahor. Ob tem je izrazil upanje, da bo z njima uspešno sklenil pogovore.

Veber in Pahor o nezdružljivosti ministrske in županske funkcije
Nič zgovornejši niso bili udeleženci popoldanskega kolegija pri premierju, ki o kandidatih za naslednika ministra za zdravje Boruta Miklavčiča in ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika niso sklenili nič konkretnega. Še največ so tako povedali v SD-ju, saj so sporočili, da bodo odločitev o kandidatu za novega kmetijskega ministra sprejeli še ta teden.

"Ta hip so pogovori v teku, tako da ne bi rad kar koli vnaprej izjavljal. Mislim pa, da bomo poskušali čim prej vsa vprašanja in dileme razčistiti in potem bo jasno, kakšna bo odločitev," je dogajanje komentiral Veber. Dodal je, da se je o kandidaturi pogovarjal ne le s Pahorjem, temveč tudi s Pogačnikom. S prvim naj bi med drugim razpravljal o nezdružljivosti županske in ministrske funkcije, saj bi, če bi postal minister, moral odstopiti kot župan Kočevja.

Pometel s pomisleki na račun pomanjkljivega znanja o kmetijstvu
"Predvsem želim tudi domačemu okolju zagotoviti, da se bodo stvari peljale uspešno naprej in da tudi sicer ostane vloga SD-ja v našem okolju najodgovornejša tudi v prihodnje," je poudaril. Kočevje sicer ima podžupanjo, če bi Veber zapustil župansko mesto, pa bi se zavzel za imenovanje še enega podžupana. Zakaj? "Socialni demokrati smo namreč od samega začetka, ko je začel veljati zakon o lokalni samoupravi, vodili občino Kočevje in želimo tudi v tem obdobju, če bi se odločil za ministrovanje, imeti tudi svojega podžupana."
Na vprašanje, kako komentira pomisleke o njegovih sposobnostih za mesto ministra za kmetijstvo, ki so se že pojavili v javnosti, je odgovoril, da je v vseh svojih dozdajšnjih mandatih v DZ-ju deloval prav na področju za kmetijstvo, v skladu s tem tudi v aktualnem mandatu zaseda funkcijo člana parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Prav tako je s kmetijstvom povezana njegova izobrazba, saj je, kot opominja, na nekdanji fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo končal študij gradbeništva - smer hidrotehnika, ki vključuje tudi melioracijo kmetijskih zemljišč, področje, povezano s podnebnimi spremembami in obvladovanjem voda.

Marušič do ponedeljka ne daje izjav
Skrivnostnejši je Marušič, ki do ponedeljka ne namerava dajati izjav o svoji morebitni kandidaturi za ministra za zdravje. Do takrat naj bi se namreč odločil, ali sprejme izziv ali ne.

Spomnimo, da je bil Marušič kandidat za funkcijo ministra za zdravje že ob oblikovanju vlade.

Iskanje novih ministrov še v teku