Stranke v tem času že organizirajo lokalne mreže in sestavljajo liste kandidatov. Foto: RTV SLO
Stranke v tem času že organizirajo lokalne mreže in sestavljajo liste kandidatov. Foto: RTV SLO
SDS se na volitve še ne pripravlja, a kaka reklamna poteza vseeno ne škodi. Foto: MMC RTV SLO
SDS in SD
Na vrhu lestvic priljubljenosti lahko pričakujemo izmenjevanje SDS-a in SD-ja. Foto: RTV SLO
Kako se na volitve pripravljajo stranke?
NSi predstavil volilni štab

Kot so za MMC povedali v največji vladni stranki SDS-u, se namreč do konca predsedovanja EU-ju z volilno kampanjo sploh ne nameravajo ukvarjati, zanikali pa so tudi trditve, da naj bi najemali tuje oglaševalske agencije. Tudi doslej tega nismo počeli, so še poudarili.

SD potrdil sodelovanje z agencijo Grey
V SD-ju pa so za MMC svojo kampanjo podrobno predstavili. Sporočili, da se trenutno ukvarjajo z organizacijo strankine mreže in s pripravo kandidatne liste. Potrdili so tudi sodelovanje z oglaševalsko agencijo Grey, s katero se bodo posvetovali glede osrednjih strateških vprašanj. Gre sicer za podružnico mednarodne mreže, ki dela tudi za Hillary Clinton. Poleg tega se v stranki trenutno ukvarjajo s pripravo alternativnega vladnega programa in z neposrednim stikom z ljudmi, o katerem pravijo, da je njihova specifika. Turneja, ki jo Borut Pahor vsako leto napravi po državi, letos poteka pod naslovom Slovenijo je mogoče voditi bolje. Volilni štab stranke vodi njen glavni tajnik Uroš Jauševec.

NSi: Štab bo vodil Šturm, čeprav ni član stranke
NSi je danes uradno predstavil volilni štab. Ta bo razdeljen na dva dela, in sicer bo operativno-tehnični del vodila glavna tajnica stranke Maruša M. Novak, strateško-programski del pa pravosodni miniser Lovro Šturm, ki je povedal, da iz osebne odločitve ni član stranke, želi pa pomagati pri pripravah. Verjamejo, da lahko kak nasvet pričakujejo tudi od Lojzeta Peterleta.

Lipa: Kampanja je stvar Slovencev
Priprave na volitve potekajo tudi v Lipi, kjer pravijo, da volivcev ne bodo podcenjevali z oglaševalskimi nasmeški. Tudi tujih strokovnjakov ne nameravajo najemati, saj menijo, da lahko kampanjo usmerjajo le ljudje, ki "v Sloveniji živijo in z njo dihajo". Priprave sicer že potekajo, o volilnem štabu pa v Lipi pravijo, da je kolektivni organ.

Zares še brez državnih sredstev
V Zaresu postopek evidentiranja kandidatov še teče, o morebitni pomoči agencij in svetovalcev pa se še niso odločili. Na vprašanje o načrtovanih izdatkih pa so nam pojasnili, da dotacij od države nimajo, saj na volitvah še niso sodelovali. To dejstvo že samo posebi vpliva na to, da si razkošne kampanje ne bomo privoščili, pojasnjujejo.

V LDS-u zaposleni s programom
V LDS-u so nam pojasnili, da so že končali postopek evidentiranja mogočih kandidatov, zdaj pa potekajo usklajevanja še z lokalnimi odbori. Volilni štab, ki ga vodi generalni sekretar stranke, je že oblikovan, prav tako je izbrana tudi agencija. Sicer pa so trenutno zaposleni s pripravo programa, ki ga označujejo kot ambicioznega, saj naj bi odgovoril na številne izzive: od gospodarsko-socialnih vprašanj do ponovne vzpostavitve zaupanja v pravno državo.

SLS: Šrot obiskuje slovenske regije
Iz SLS-a so za MMC sporočili, da priprave na volitve trenutno potekajo na način obiskov predsednika Bojana Šrota po različnih regijah. Glede volilnega štaba napovedujejo, da bo njegov operativni del najverjetneje vodil glavni tajnik stranke, politični del pa njen predsednik. Vsekakor pa stavijo na svoje izkušnje, saj tudi nimajo denarja za najemanje tujih agencij.

Brez svetovalcev tudi SNS
Prvak SNS-a Zmago Jelinčič je za MMC potrdil, da se s pripravami na volitve ukvarjajo tudi pri njih. Volilni štab namerava voditi sam, o bistvenih zadevah pa bo odločalo predsedstvo stranke. Glede načrtovanih sredstev Jelinčič odgovarja, da jih bodo vložili čim manj, za oglaševanje in ostalo izvedbo kampanje pa ne bodo najemali ne domačih ne tujih svetovalcev.

DeSUS s pripravami v sklepni fazi
V DeSUS-u so za MMC povedali, da je stranka s pripravami na volitve že v sklepni fazi. Volilni štab stranke bo vodil Pavel Brglez, glede sredstev pa so povedali, da nameravajo v kampanjo vložiti 375.000 evrov. Oglaševalskih agencij ne bodo najemali.

E. S.

Kako se na volitve pripravljajo stranke?
NSi predstavil volilni štab