Stres: Shod za podporo družini je bil lep uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Stres: Shod za podporo družini je bil lep uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sicer bomo še naprej deležni 'sovražnega govora' in zmerjanja s 'katolibani'. A ta nemočni in pritlehni bes ni naš problem.

Borut Pahor, Katarina Kresal, Gregor Golobič
Stres: Tisti izmed vodilnih politikov, ki v sedanjih razmerah noče predčasnih volitev, zame ni državnik, temveč neodgovoren politikant. Foto: MMC RTV SLO

Naša katoliška občestva se počasi prebujajo. Gotovo je naivno pričakovati, da se bomo vsi v nekaj tednih prebudili iz spanca, v katerega smo bili v komunizmu pogreznjeni pol stoletja. Ampak se prebujamo.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je v intervjuju za Družino glede predčasnih volitev pojasnil, da je za predčasne volitve zato, ker je to edini izhod iz zdajšnje krize legitimnosti te vlade, če je dobri dve tretjini državljanov več ne podpirata, in se z njo ne more strinjati.

"Čas je za nov referendum!"
"Tisti izmed vodilnih politikov, ki v sedanjih razmerah noče predčasnih volitev, zame ni državnik, temveč neodgovoren politikant. Samo s predčasnimi volitvami lahko ljudje nekoga izvolijo, ker jim zaupajo, in potem izvoljeni z novim zagonom na podlagi novega zaupanja, ki ga ne smejo zlorabiti, ravnajo skrajno odgovorno in državo popeljejo v nujne reforme," je poudaril.

Na izjave ljubljanskega nadškofa se je odzval vodja poslancev Zaresa Franco Juri: Stresove izjave oziroma njegov neposreden poziv k predčasnim volitvam in k referendumu proti družinskemu zakoniku so očitno še en dokaz, da se najvišja hierahija RKC-ja aktivno vključuje v pregreto poletno politično življenje Slovenije in da je začela hrupen pohod na oblast. Nadškof je tudi enakopraven državljan in ima pravico do lastnega mnenja, tudi političnega. Vendar njegove besede tokrat presegajo prag običajnega izražanja stališč in zvenijo kot politični poziv k temeljitim spremembam sedaj (še) sekularne države, je še dodal Juri.

Državni zbor je 16. junija sprejel družinski zakonik. Kakšen naj bo odziv katoličanov na to potezo? "Čas je za nov referendum! Seveda če prej morebitni veto državnega sveta in druge procedure, ki so s tem povezane, ne bodo naredile svojega. Če bo zakonik dokončno sprejet, nam ne preostane drugega kot nov referendum, h kateremu že zdaj pozivam vse katoličane," je jasen Stres.

"Sicer bomo še naprej deležni 'sovražnega govora' in zmerjanja s 'katolibani'. A ta nemočni in pritlehni bes ni naš problem. Mi bomo dostojanstveno in pogumno branili tiste družinske vrednote, ki so nas ohranile do današnjega dne in katerim se imamo zahvaliti za to, da sploh smo. Čas je za dostojanstvo in pogum kakor pred dvajsetimi leti," je dodal.

Stres: Naša katoliška občestva se prebujajo
O shodu za podporo družini, ki ga je pred parlamentom 14. junija pripravila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, je Stres dejal, da je bil ta shod lep uspeh: "Naša katoliška občestva se počasi prebujajo. Gotovo je naivno pričakovati, da se bomo vsi v nekaj tednih prebudili iz spanca, v katerega smo bili v komunizmu pogreznjeni pol stoletja. Ampak se prebujamo. Vsaka taka demonstracija, ki se dotika temeljnih družbenih moralnih vrednot, je upravičena in nujna. Ta shod je le vrh ledene gore; vrh, pod katerim se skriva ogromno ljudi, ki podobno mislijo, zato lahko gremo na morebitni referendum o družinskem zakoniku z vsem zaupanjem."

Stres je za sprejem zapornika iz Guantanama. "Zaporniki iz Guantanama so ljudje, ki so bili po krivici zaprti. Njihova nedolžnost je sedaj dokazana. Iz različnih razlogov se ne morejo vrniti v svojo domovino in jim je treba nekje dati možnost, da preživijo. Če pri tem še upoštevamo, da so Združene države Amerike, ki se čutijo krive za to, pripravljene pokriti stroške njihovega zatočišča, ni nobenega razloga, zakaj ne bi sprejeli tudi kakšnega zapornika iz Guantanama," je pojasnil Stres.

Ob 20. obletnici osamosvojitve je Stres poudaril, da so vedeli, da bi bilo treba ob družbenih spremembah pred 20 leti tudi na področju demokratizacije stvari zastaviti bolj radikalno, "vendar so bile 'stare sile' spretnejše od resničnih demokratov, ljudje pa so tudi imeli bolj 'oprane možgane', kakor se je sprva mislilo".

"Pred 20 leti manjkalo krščanskih politikov"
"Osamosvojitev je bil enkraten trenutek, ki se v zgodovini težko ponovi ali pa se sploh ne ponovi, zato Demos ni hotel tvegati, da bi se bolj ali manj komunistična levica obrnila proti osamosvojitvi. Za to zdaj plačujemo davek, in to visok davek, saj so še naprej zelo močne in vplivne 'stare sile'. Vendar sta osamosvojitev in vsaj načelna demokratizacija tako veliki dobrini, da je zanju vredno potrpeti tudi s tem davkom, katerega posledica je tudi sedanja politična kriza," je prepričan.

Po Stresovem mnenju je pred 20 leti manjkalo krščanskih politikov, ki bi dobro poznali družbeni nauk Cerkve in iz njega črpali svojo vizijo slovenske družbe ter jo tudi odločno zastopali. "Takrat so bili ljudje, ki so se deklarirali za kristjane, v različnih koalicijah, v katerih pa niso igrali nobene prepoznavne krščanske vloge, temveč so pristajali na kup rešitev, ki nas še danes tepejo," je kritičen.

In katere so omenjene rešitve? "Šolstvo. Šolo so zasnovali liberalci na izrazitih liberalnih ideoloških stališčih, ki so jih – in jih še – spretno odevajo v plašč tako imenovane 'strokovnosti'. V takratni koaliciji so bili tudi kristjani, pa so na sporne rešitve gladko pristali," je še pojasnil Stres.

Sicer bomo še naprej deležni 'sovražnega govora' in zmerjanja s 'katolibani'. A ta nemočni in pritlehni bes ni naš problem.

Naša katoliška občestva se počasi prebujajo. Gotovo je naivno pričakovati, da se bomo vsi v nekaj tednih prebudili iz spanca, v katerega smo bili v komunizmu pogreznjeni pol stoletja. Ampak se prebujamo.