Elka Strojan je izgubila vsakršno zaupanje v prizadevanja vlade. Foto: Reuters
Elka Strojan je izgubila vsakršno zaupanje v prizadevanja vlade. Foto: Reuters
Nekdanje prebivališče Strojanovih
Predsednik krajevne skupnosti Ambrus Alojz Šinkovec je prepričan, da družina vaščanom ne bo povzročala težav. Foto: RTV SLO
Del družine Strojan nazaj v Ambrus

Kot je povedala, družina še ne ve, kje se nahajajo, vendar naj bi se po nekaterih navedbah skrivali v okoliških gozdovih. "Kmalu bomo tudi mi odšli za njimi," pravi najstarejša članica družine. Po njenih navedbah je družina razočarana nad slabo odzivnostjo vlade glede iskanja lokacije, zato se bo vrnila na nekdanje območje v kratkem, vsekakor pa pred zimo.

Odvetnik Peter Čeferin je medtem pojasnil, da se je z Mirkom Strojanom dogovoril, da bo družina na Rojah vendarle počakala do 13. avgusta, ko se bo z dopusta vrnil njihov odvetnik Aleksander Čeferin.

Vodja komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janez Podobnik pa je dejal, da je vlada v zadnjih tednih intenzivno iskala trajno rešitev za romsko družino in da je zdaj odvisno od njih, da se odločijo. Ob tem je povedal, da so Strojanovim v zadnjem času ponudili več možnih lokacij, a da družina ni želela nobene sprejeti.

Strojanovi vladi ne zaupajo več
"Kar dela vlada, je to, da nas muči," zatrjuje Elka Strojan in dodaja, da je po več kot letu dni obupala nad njenimi obljubami. Zato se kmalu nameravajo odpraviti na nekdanjo lokacijo in predlagati Ambrušanom, naj tudi oni pritisnejo na vlado, da se bo dejavneje vključila v reševanje problematike.

Povedala je še, da je celotna družina naveličana prebivanja na začasnih lokacijah in da so se tako rekoč vsi dozdajšnji poskusi iskanja lokacije izjalovili.

Zdaj zaupajo le še redkim, med drugim pravnemu zastopniku, odvetniški pisarni Čeferin, pričakujejo pa tudi dejavnejše sodelovanje varuhinje človekovih pravic.

M. U.

Del družine Strojan nazaj v Ambrus