Stisk rok med pravnim zastopnikom družine Strojan in ministrom za okolje po končani zgodbi. Foto: MMC RTV SLO
Stisk rok med pravnim zastopnikom družine Strojan in ministrom za okolje po končani zgodbi. Foto: MMC RTV SLO
Parcela v Ambrusu
Parcela Strojanovih v Ambrusu od sedaj v lasti države. Foto: MMC RTV SLO
Strojanovi ostajajo na Rojah

Parcela s pripadajočim objektom naj bi bila vredna več kot njihova v Ambrusu, vendar naj ne bi bila nobena stran oškodovana. Krajevno prebivalstvo naj odločitvi ne bi nasprotovalo, družina pa naj bi se dobro socializirala. Otroci redno hodijo v šolo.

Družina Strojan pri podpisu pogodbe ni bila prisotna, zastopal pa jo je odvetnik Aleksander Čeferin. Čeferin je dejal, da je vesel, da se je ta dolga in mučna zgodba o zamenjavi parcele za vse strani končala.

Elka Strojan pa je potrdila, da so se že v sredo dogovorili in da so z rešitvijo zadovoljni.

Država imela ultimat do 1. januarja
Čeferin je sicer pred dvema tednoma okoljskemu ministru Janezu Podobniku poslal pismo, v katerem je napovedal, da bo 1. januarja vložil tožbo zoper državo, če ta za družino ne bo našla končne rešitve.

Kot je pred kratkim dejal Čeferin, vlada zavlačuje z dogovorom, saj naj bi mu že pred dvema mesecema zagotovili, da so zadeve sklenjene. Direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh pa je takrat v zvezi s tem dejal, da bo menjalna pogodba podpisana do konca leta.

Strojanovi med Rojami in Ambrusom
Romska družina se sicer trenutno nahaja na ljubljanskih Rojah, kamor se je zaradi sporov s prebivalci Ambrusa preselila pred približno letom dni po posredovanju predsednika Janeza Drnovška. Predvideno je bilo, da bodo na Rojah le do aprila. Vmes so se večkrat poskušali vrniti tudi v Ambrus, saj so vsi poskusi iskanja dokončne rešitve do zdaj spodleteli. Njihovo gibanje je pri tem nadzorovala policija, prav tako pa je bedela nad prebivalci Ambrusa, nad čimer so se oboji pritoževali.

Dogovor ves čas "pred vrati"
Skorajšnji dogovor o novi lokaciji za družino je minister za okolje in prostor Janez Podobnik napovedal že januarja. Junija je kazalo, da bo družina končno dobila stalno bivališče ob ljubljanski Cesti v Gorice na Viču, čemur pa so se nemudoma uprli tamkajšnji prebivalci. Tudi županu Jankoviću se je zdelo primerneje, da bi Strojanovi za stalno ostali kar na Rojah. Avgusta pa je minister Podobnik županu predlagal novo lokacijo na Gmajnicah na Viču.

Strojanovi ostajajo na Rojah