Študentski domovi so za nekatere edina možnost za bivanje v bližini kraja študija. Foto: MMC RTV SLO
Študentski domovi so za nekatere edina možnost za bivanje v bližini kraja študija. Foto: MMC RTV SLO
Rok za oddajo prošenj za študentski dom

Zaradi prenov študentskih domov bodo letos v Ljubljani ostali brez 261 postelj (s 1. oktobrom se namreč začne prenova doma I v Rožni dolini), v Mariboru pa bo 150 postelj manj. Na Primorskem zaradi prenov ne bo manj postelj, se je pa za 20 zmanjšalo število ležišč v dijaškem domu v Portorožu. Uspelo pa jim je pridobiti 30 postelj pri zasebnem koncesionarju.

Postelje za tujce ne ostanejo prazne
Slišati je tudi pritožbe, da slovenskim študentom postelje odžirajo tuji študenti, ki v Slovenijo pridejo na izmenjavo in za katere je treba zagotoviti postelje. V Študentskih domovih Ljubljana je za tuje študente rezerviranih 350 postelj, v Študentskih domovih Maribor 100, na Primorskem pa imajo tudi sicer težave z nastanitvijo tujih študentov in jih navadno nastanijo pri zasebnikih. Povsod zagotavljajo, da postelja ne ostane prazna, če tuj študent ne pride v Slovenijo, temveč jo dodelijo študentu s čakalne liste, so pojasnili za MMC.

Skupaj je na Primorskem na voljo 1.293 študentskih postelj, v Ljubljani 7.439, v Mariboru pa 2.420. V Mariboru ocenjujejo, da bi jih potrebovali vsaj še 1.000, povpraševanje pa bo večje od ponudbe tudi na Primorskem in v Ljubljani.

Kako do postelje v študentskem domu?
Študenti, ki prvič prosijo za študentsko posteljo, morajo izpolniti prošnjo za sprejem in jo poslati na naslov pisarne za študentske domove v izbranem visokošolskem središču. Študenti, ki podaljšujejo bivanje v študentskem domu, pa morajo izpolniti prošnjo za podaljšanje bivanja in jo do 20. avgusta prav tako poslati na naslov pisarne za študentske domove. Do subvencioniranega bivanja so upravičeni slovenski državljani s statusom študenta, ki niso zaposleni in so od kraja študija oddaljeni vsaj 25 kilometrov, bruto dohodek na družinskega člana v preteklem letu pa ne sme presegati 1.927 evrov in 19 centov.

A. M.

Rok za oddajo prošenj za študentski dom