Za opravljanje funkcije poslanca zahtev za izobrazbo ni, saj je poslanec lahko vsak polnoletni državljan izvoljen na volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Za opravljanje funkcije poslanca zahtev za izobrazbo ni, saj je poslanec lahko vsak polnoletni državljan izvoljen na volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Tudi izobrazba Gregorja Golobiča, ministra za visoko šolstvo, je že bila tema pogovorov v javnosti, predvsem zato, ker je naziv diplomiranega filozofa pridobil dokaj pozno, šele leta 2002. Foto: MMC RTV SLO

Začelo se je z Brankom Mariničem (SDS) in njegovim izpitom iz nemškega jezika, za katerega ni jasno, ali ga je ali ne opravljal na kranjski Fakulteti za organizacijske vede. Drugi je prišel na vrsto Marjan Bezjak (SDS), čigar stopnja izobrazbe in poklic, čeprav je javnosti pokazal svoj indeks, še vedno nista jasni. Vmes so izpostavili tudi Bojana Kontiča (SD), ki je nato svojo diplomo javno pokazal na več kot le enem javnem dogodku.

Poslanec je lahko vsak polnoleten državljan Slovenije
Kot v 7. členu določa Zakon o volitvah lahko za poslanca kandidira vsak državljan Republike Slovenije, ki je dopolnil 18 let in mu ni bila iz kakršnega koli razloga odvzeta opravilna sposobnost. O odvzemu te sicer odloča sodnik, in sicer v primerih hude duševne zaostalosti ali prizadetosti, ki človeku onemogočajo skrbi za lastno dobrobit.

V službo brez dokazil in razgovora
Poslanci po izvolitvi nastopijo nekakšno "delovno razmerje za določen čas" (za čas trajanje mandata), pri katerem pa jim svojih sposobnosti ni treba dokazovati s spričevali, diplomami, priporočili ali drugimi dokazili o izobrazbi, saj so bili izvoljeni na podlagi volje ljudstva. Tako v državnem zboru med drugim sedi nekaj doktorjev znanosti, magistrov, gimnazijskih maturantov, pa oblikovalec kovin, livar, strojni ključavničar idr.

Stopnja izobrazbe kot velika skrivnost
Kako težko je dobiti natančne podatke o izobrazbi naših poslancev, se je prepričal tudi MMC, ko je sestavljal spodnjo tabelo. Vsi zbrani podatki so neuradni, zato so mogoča odstopanja. Pogosto namreč ni jasno, ali je poslanec, ki se predstavlja kot ekonomist, po izobrazbi ekonomski tehnik (5. stopnja izobrazbe) ali pa ima diplomo Ekonomske fakultete.

V primeru treh poslancev pa nismo uspeli najti podatka, ki bi nam omogočil uvrstitev v eno izmed rubrik naše tabele. Tako se poslanec italijanske narodnoste skupnosti Roberto Battelli predstavlja kot novinar (poklic), a ni jasno, ali je dokončal fakulteto ali pa kakšno drugo šolsko ustanovo.

Stranka/Izobrazba

DO VKLJUČNO SREDNJA

FAKULTETNA

MAGISTERIJ

DOKTORAT

NI PODATKA

SD

8 poslancev

14 poslancev

4 poslanci

2 poslanca

1 poslanec

Zares

1 poslanec

7 poslancev

0

1 poslanec

0

LDS

3 poslanci

1 poslanec

1 poslanec

0

0

DeSUS

2 poslanca

4 poslanci

1 poslanec

0

0

SDS

7 poslancev

15 poslancev

2 poslanca

2 poslanca

1 poslanec

SLS

1 poslanec

3 poslanci

1 poslanec

0

0

SNS

4 poslanci

1 poslanec

0

0

0

Nepovezani poslanec

0

1 poslanec

0

0

0

Narodne skupnosti

0

0

0

1 poslanec

1 poslanec

13 doktorjev znanosti v prvem mandatu
Čeprav podatki za trajajoči mandat niso znani, pa služba državnega zbora tovrstne informacije obdeluje in objavlja v vsakoletnem zborniku Državnega zbora. Kakšno izobrazbo so imeli poslanci preteklih mandatnih obdobij, si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Izobrazba/mandat

1992-1996

1996-2000

2000-2004

2004-2008

Poklicna šola

6

0

0

0

Srednja šola

8

18

18

18

Višja šola

15

16

19

13

Visoka šola

42

46

38

42

Magisterij

6

4

8

10

Doktorat

13

6

7

7

Zgodba, ki se bo nadaljevala?
"Študirani" in "neštudirani" poslanci bodo, kot kaže, zapolnjevali čas kislih kumaric. Tako se je danes spet oglasil Bojan Kontič, ki je že prejšnji teden pokazal dokazila o svoji izobrazbi in dvome o njej označil za "laži in grobo natolcevanje" od političnih nasprotnikov iz SDS-a. Marjan Bezjak bo kljub uradnemu pojasnilu stranke, kot kaže, moral pojasnjevati tudi, katero srednjo šolo je obiskoval, saj naj ne bi bilo jasno, ali se je šolal v Mariboru ali Celju. Kako se bo razpletla zgodba z Mariničevim izpitom, pa je morda manj pomembno, razen če se poslanec ne odloči za dokončanje študija, ko mu bodo izpit ali priznali ali pa ga bo moral (spet) opraviti.